Nieuw onkruidbeleid in Strijen

52

vast-onkruidSTRIJEN – Het bestrijden van onkruid op wegen en straten in de gemeente Strijen gebeurde tot voor kort met chemische bestrijdingsmiddelen volgens de methode Duurzaam Onkruid Beheer (DOB). De DOB-methode maakte het mogelijk op een verantwoorde wijze om te gaan met bestrijdingsmiddelen.

De Wet gewasbeschermingsmiddelen is echter onlangs gewijzigd. Professionele gebruikers, zoals gemeenten, mogen geen chemische middelen meer toepassen. Om die reden stapt de gemeente Strijen over op het gebruik van alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden.

Borstelen
Nieuwe methoden die de gemeente voortaan gebruikt bestaan uit hete lucht, heet water, vegen en borstelen. Zo kan hete lucht het beste worden ingezet bij preventie en geringe onkruidgroei. Veelvuldig vegen is een grote hulp bij bestrijding van onkruid; het neemt de voedingsbodem weg van de kiemplanten. Het regelmatig verwijderen van jonge plantjes zorgt voor uitputting en bovendien ruimt vegen onmiddellijk de rommel van de bestrijding op.

Ook inwoners kunnen meehelpen met het onkruidbeheer, door bijvoorbeeld regelmatig de eigen stoep te vegen. Maar ook door de rijbaan en parkeervakken vrij te houden als de veegwagen langs komt. Op deze wijze werken we samen aan een schone en veilige woonomgeving.

Bron gemeente Strijen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.