Voorlopig geen noodopvang vluchtelingen in Strijen en in de Hoeksche Waard

3

sohw-logoHOEKSCHE WAARD – Op basis van de door de gemeenteraden vastgestelde uitgangspunten voor mogelijke noodopvang van vluchtelingen, de gesprekken met de samenleving en een gesprek met het COA concluderen de colleges in de Hoeksche Waard dat zij niet kunnen komen tot realisatie van een noodopvanglocatie. Nog voor de zomer wordt deze conclusie voorgelegd aan de gemeenteraden. Met de door de gemeenteraden vastgestelde uitgangspunten en de input vanuit de samenleving (gesprekken en online vragenlijst) gingen de gemeenten onlangs in gesprek met het COA. De uitgangspunten van het COA en de uitgangspunten van de gemeenten zijn besproken, maar dit heeft nog niet tot een ‘match’ geleid. 

Uitgangspunten gemeenteraden
De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard inventariseren al enige tijd gezamenlijk hoe zij kunnen bijdragen aan de opgave waar Nederland voor staat. De gemeenteraden hebben in februari ingestemd met uitgangspunten voor mogelijke noodopvang in de Hoeksche Waard. Zo is aangegeven dat een mogelijke noodopvanglocatie moet passen bij de aard en schaal van een dorp, dat gedacht wordt aan opvang van 200 personen (eventueel verdeeld over meerdere locaties), dat de totale exploitatie van een mogelijke noodopvanglocatie de verantwoordelijkheid van het COA is en dat draagvlak en draagkracht in de samenleving van groot belang zijn.

Gesprekken samenleving
Via gesprekken in de gemeenteraden, gesprekken met inwoners en het maatschappelijk middenveld (onder andere tijdens de regionale inloopbijeenkomst van zaterdag 19 maart) en input via de digitale vragenlijst zijn ideeën, suggesties, bedenkingen en zorgen geïnventariseerd. Dit leverde nuttige informatie en inzichten op.

Bouwstenen

Alle gesprekken en reacties leverden bouwstenen op, die door de gemeenten zijn besproken. Zo zijn er veel zorgen over veiligheidsaspecten, wil men voorkomen dat we economische vluchtelingen opvangen en is er voorkeur voor opvang verspreid over meerdere locaties. Zowel voor- als tegenstanders van opvang noemen het aantal van 200 personen regelmatig als acceptabele (en maximale) optie. Ook geven inwoners aan vrijwilligerswerk te willen doen als plannen concreet worden. Duidelijk werd dat dit een lastig vraagstuk is, waarover ook in de Hoeksche Waard de meningen verdeeld zijn.

Totaalbeeld
Tot voor kort ontbrak nog één bouwsteen om een totaalbeeld te krijgen en conclusies te trekken: een gesprek met het COA. De op dit moment door het COA gehanteerde uitgangspunten zijn gebaseerd op het bestuursakkoord van november 2015 en het uitwerkingsakkoord van april 2016 (afspraken van het kabinet met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Het COA is op zoek naar locaties voor minimaal 300 personen voor een periode van vijf tot tien jaar. De Hoeksche Waardse gemeenten zijn hier met de aan het begin van het proces geformuleerde uitgangspunten van afgeweken, omdat zij kleinschalige opvang beter vinden passen bij de aard en schaal van de dorpen. Uit het gesprek met het COA bleek echter dat er om financiële en humane redenen geen ruimte is om hier aan te tornen.

Vervolg
De colleges zijn van mening dat het eerste uitgangspunt van de gemeenteraden, namelijk de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de noodopvang van vluchtelingen, nog steeds van kracht is. Niet alleen in morele zin, maar ook in formele zin, omdat de gemeenten hebben ingestemd met het bestuursakkoord. Eventuele nieuwe of bijgestelde uitgangspunten vanuit de gemeenteraden kunnen binnen de bandbreedte van het bestuursakkoord leiden tot een nieuwe inzet op het punt van de (nood)opvang. Naar aanleiding van de bespreking van de conclusies in de raden beraden de colleges zich op het vervolg. Uiteraard houden we een ieder op de hoogte van de vorderingen in dit proces.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.