Foto expositie: Grote of St Lambertuskerk: toen en nu in museum “Het Land van Strijen”

24

Strijen – Door de eeuwen heen is er veel geschreven en gepubliceerd over de Grote of St Lambertuskerk van Strijen maar nog nooit is er in een expositie zo duidelijk weer gegeven hoe deze laat-Gotische kerk in een eeuw veranderd is.

Onlangs werden unieke glasnegatieven aangetroffen uit de periode 1931 – 1939. Toen werd de Strijense dorpskerk ingrijpend gerestaureerd. Deze bijzondere glasnegatieven bevinden zich in het archief van Lugten Malschaert Architecten te Dordrecht.  Het was architect B. van Bilderbeek (1876-1956) die in de periode 1937 – 1939 de Strijense Lambertuskerk restaureerde, geheel naar de inzichten van die tijd. Voorafgaand, tijdens en na afloop van de werkzaamheden werden er foto’s gemaakt op glasnegatief. Van de negatieven zijn, voor het eerst, High Definition-scans gemaakt. De scans zijn tenslotte digitaal gerestaureerd. Het levert loepzuivere foto’s op van een tijd die er niet meer is.

Oudheidkundige Vereniging ‘Het land van Strijen’ presenteert deze bijzondere foto’s tijdens een bijzondere tentoonstelling.  Iedere foto is gekoppeld aan een recente foto van exact dezelfde locatie. Het blijkt dat de verschillen groot zijn. Deze expositie is vanaf vrijdag 3 maart tot en met 27 mei te zien in museum “Het Land van Strijen” Kerkstraat 47 in Strijen.

Het museum is op vrijdagavond en zaterdag geopend.Voor groepen van 10 personen of meer is het mogelijk om op afspraak de kerk te bezoeken.

Voor meer informatie zie www.hetlandvanstrijen.com /arrangementen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.