#GemeenteStrijen lanceert #kersttwitterick

0

Schrijf mee aan de #kersttwitterick.

De gemeente #Strijen lanceert vandaag, vrijdag 16 december 2011, via haar twitteraccount @GemeenteStrijen de zogenaamde #kersttwitterick. En roept al haar volgers op eraan mee te schrijven.

Om te achterhalen hoe creatief haar ruim 655 volgers zijn, start de gemeente Strijen vandaag een uniek experiment. Namelijk het gezamenlijk schrijven van een limerick via tweets, met als resultaat een twitterick. Een vrolijke bezigheid zo tijdens de donkere dagen voor kerst.

De door de gemeente Strijen verzonnen #kersttwitterick is, net als een limerick, een dichtvorm van vijf regels met een vrij strak ritme. In de eerste regel wordt meestal een persoon of dier geïntroduceerd met een plaatsnaam. De regels 1, 2 en 5 rijmen met elkaar. De kortere regels 3 en 4 rijmen eveneens (rijmschema: a a b b a). Vaak heeft een limerick een wat dubbelzinnige en grappige inhoud.
Een voorbeeld:

Er was eens een slager uit Strijen,
zijn ega moest af en toe schreien.
Want zij had het koud,
daarop sprak hij bout:
Als je nou eens ging balkenbreien.
(door Henk van Blijderveen)

Spelregels
De gemeente Strijen start de eerste twitterick, met als aanduiding #kersttwitterick1. Vervolgens reageert de eerste volger hierop en begint zijn/haar tweet met @GemeenteStrijen #kersttwitterick1 – 2. en hierachter de tweede dichtregel,die rijmt op de eerste. De tweet van de volger die de derde regel wel wil schrijven ziet er dan als volgt uit: @GemeenteStrijen #kersttwitterick1 – 3. en vervolgens de derde dichtregel. Enzovoort, enzovoort. Zodra de eerste twitterick (#kersttwitterick1) af is, kan een volger met inspiratie de eerste regel van de tweede nieuwe twitterick beginnen. Dan uiteraard onder vemelding van nummer twee, dus #kersttwitterick2.

De twittericks zijn te volgen via het twitteraccount van de gemeente Strijen (@GemeenteStrijen) omdat alle doorgegeven dichtregels automatisch worden geretweet. Ook kan in twitter uiteraard een zoekopdracht worden uitgezet naar betreffende hashtags #kersttwitterick1, enz.

De meest aansprekende #kersttwitterick wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie op maandag 2 januari 2012 door burgemeester Huub van der Meer voorgedragen. Met natuurlijk vermelding van de bedenkers. Vervolgens krijgt de #kersttwitterick 2011 een prominent plaatsje toebedeeld op de gemeentelijke website.