Dakar Rally start met pittige proef

16

STRIJEN – Een pittige proef, zo omschreef Mike van Eikeren uit Strijen de eerste etappe van de Dakar 2012.

Van Eikeren en zijn navigator Pieter van Kruijsdijk moesten vol aan de bak op de eerste dag in Argentinië. De korte proef, van 57 kilometer, leidde de deelnemers langs de kust van de Atlantische oceaan. “Kort, maar venijnig,” vond Van Kruijsdijk.Een strook duinen van 13 kilometer kostte best wat moeite. “Het was heel los zand,’’ zei Van Eikeren. “Moeilijk om doorheen te komen. We hebben niet vastgezeten, maar het scheelde niet veel.”

Van Eikeren koos ervoor de banden van zijn Toyota niet af te laten. Banden met een lagere spanning hebben een groter loopvlak waardoor ze minder makkelijk in het mulle zand zakken. “Maar dat kost me op zo’n kort proefje te veel tijd. Vastzitten kost ook tijd, maar als je een beetje handig door die duintjes manoeuvreert, is het risico aanvaardbaar.” Om die reden gaf Van Kruijsdijk al aan dat het tempo wat lager moest. “Om foutjes te voorkomen. Het was qua navigatie niet heel moeilijk, maar je moest wel een beetje rustig aan doen.”
Met de 73ste plaats waren Van Eikeren en Van Kruijsdijk best tevreden. “Goed genoeg voor de eerste dag,” vond Van Eikeren. Peter van der Kolk en Ricardo van den Ende finishten als 99ste.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.