Paneel bij schoorsteen

1

STRIJEN – Bij de schoorsteen van de vroegere vlasroterij in Strijen is een informatiepaneel geplaatst. Hierdoor kunnen bezoekers aan de weet komen hoe de vlasteelt eraan toeging in de Hoeksche Waard.

De keurig gerestaureerde schoorsteen stond in verbinding met het ketelhuis, waar het water werd verhit. Dit warme water kwam in warmwaterbassins waarin de stengels van de vlasplanten te ‘roten’ werden gelegd.

Ooit 10.000
Dankzij restauratie van de stenen schoorsteen aan de Kooilandsedijk is voorkomen dat de vlasteelt in de vergetelheid raakt.
Ooit stonden er in Nederland ruim 10.000 van dergelijke ronde fabrieksschoorstenen. Het waren onmisbare en herkenbare elementen in de vlasverwerking. De schoorsteen in Strijen had de laatste jaren echter behoorlijk onder de weersinvloeden geleden en was door blikseminslag zelfs afgebrokkeld.

In augustus werd gestart met het herstel. Voegwerk werd hersteld, stalen trekbanden vervangen en verroeste klimijzers werden vernieuwd. Bovenop de schoorsteen is een bliksemafleiderinstallatie aangebracht. Door het behoud van de schoorsteen blijft de landelijk unieke verbondenheid van schoorsteen en bijbehorend gebouw bestaan.

Samen met het informatiepaneel houdt het een stukje historie levend voor de inwoners en bezoekers in Strijen.

20120113-160157.jpg