Vaccinatie 9- en 12-jarigen

18

Op maandag 12 maart start de jaarlijkse groepsvaccinatie voor jongeren in de Hoeksche Waard.

De vaccinaties vinden plaats in Oud-Beijerland (Sportpark Kikkershoek) en in Maasam (Kantine FC Binnenmaas). De GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ) verzorgt in maart, april en september op acht centrale locaties in de regio massavaccinaties voor negen en twaalfjarigen. In totaal worden in de regio ongeveer 9000 kinderen opgeroepen voor vaccinatie.

De negenjarigen krijgen een vaccinatie tegen Difterie, Tetanus, Polio, Bof, Mazelen en Rode hond, de zogenaamde DTP- en BMR vaccinatie. Twaalfjarige meisjes krijgen in maart en april hun eerste en tweede HPV vaccinatie, dit is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. In september volgt de derde HPV en DTP- en BMR vaccinatie.

DTP/ BMR- vaccinatie
Een vaccinatie tegen DTP en BMR vermindert de kans op een aantal besmettelijke ziekten die vervelende complicaties kunnen geven. In principe mogen alle kinderen gevaccineerd worden, behalve als een kind of dat moment koorts heeft of als een kind te weinig weerstand heeft door bijvoorbeeld leukemie, na een niertransplantatie of bij behandeling met celremmende middelen of bijnierschorshormonen. In dat geval moeten ouders even overleggen met de kinderarts.

HPV vaccinatie
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte en wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Door de vaccinatie is een meisje voor een groot deel beschermt tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het HPV virus.

Het blijft belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Hierdoor wordt baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opgespoord, zodat het eerder behandeld kan worden. Naast meisjes die geboren zijn in 1999 krijgen ook meisjes geboren in 1998 die al een eerste of tweede vaccinatie tegen HPV hebben gehaald een uitnodiging om de serie af te ronden.

Meer informatie?
Indien er vragen over de planning zijn kan men mailen naar vaccinaties@ggdzhz.nl of bellen met de GGD Zuid-Holland Zuid 078- 770 8500. Voor meer informatie over de vaccinaties kunt u kijken op www.rvp.nl.

Bron: Gemeente Strijen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.