“Pro Hoeksche Waard” pleit opnieuw voor één gemeente

41

Wij hopen dat het voornemen van de nieuwe regering tot een ingrijpende reorganisatie van het lokale bestuur ditmaal ook voor de Hoeksche Waard gevolgen zal hebben. In dat geval kunnen de gemeenteraadsverkiezingen van voorjaar 2014 de laatste zijn voor de vijf afzonderlijke gemeenten in deze regio. En zo kan, mogelijk al per 1 januari 2016, de nieuwe gemeente Hoeksche Waard gaan bouwen aan haar toekomst, in het belang van de totale bevolking van dit gebied”.

Dit schrijft de groep “Pro Hoeksche Waard” in een brief aan de besturen van de
regionale afdelingen van de Partij van de Arbeid en van GroenLinks. Beide
partijen hebben enkele maanden geleden aan instellingen en organisaties in dit
gebied om hun mening gevraagd over hun voorlopige standpunt vóór de vorming van één gemeente Hoeksche Waard.

Pro Hoeksche Waard heeft daar nu op gereageerd met een nieuw en geactualiseerd pleidooi voor één gemeente. Zij vindt de huidige samenwerking van de gemeenten ernstig tekort schieten en ziet nieuwe argumenten voor een ingrijpende herindeling in de komende bevolkingskrimp, de decentralisatie van taken en de bezuinigingen bij de gemeenten.

Herindeling gewenst
Pro Hoeksche Waard is een informele groep van inwoners van deze regio die zich vanuit verschillende achtergronden en overwegingen al tal van jaren bezig houden met een gewenste herindeling. Zij zijn betrokken (geweest) bij verscheidene politieke partijen, maatschappelijke instellingen en belangenorganisaties en zij hebben zich voor het eerst in november 2003 uitgesproken vóór de bestuurlijk herindeling van de Hoeksche Waard in één nieuwe gemeente.

Dat gebeurde destijds bij gelegenheid van het referendum van een aantal gemeentebesturen over het voorstel van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland voor de vorming van één gemeente Hoeksche Waard. Bij dat referendum is een ingrijpende bestuurlijke reorganisatie met een overduidelijke meerderheid door de bevolking van een aantal gemeenten afgewezen.

De groep Pro Hoeksche Waard is daarna de ontwikkelingen op dit terrein blijven volgen en zij heeft getracht om waar de mogelijkheid zich voordeed haar opinie te laten horen. In de brief aan de PvdA en GroenLinks schrijft zij nu “dat steeds meer organisaties die behoren tot het maatschappelijk middenveld zich op regionale schaal organiseren. Ook worden steeds meer stemmen gehoord die – overigens op gevarieerde gronden – pleiten voor de vorming van één gemeente in dit gebied. Behalve om een aantal politieke partijen op regionaal niveau en enkele lokale partijafdelingen, gaat het daarbij om organisaties als de Ondernemers Vereniging Hoeksche Waard, Hoeksche Waards Landschap, de LTO, HW Wonen, Zorgwaard, de Chr. Scholengroep De Waard, de Rabobank, Humanitas, ANBO, enz.”

Vergrijzing en ontgroening
Pro Hoeksche Waard heeft door de jaren heen dezelfde zes argumenten gehanteerd die volgens haar pleiten voor de vorming van één gemeente Hoeksche Waard: 1. Invloed op de eigen toekomst, 2. Meer bestuurskracht, 3. Een democratischer bestuur, 4. Beter contact tussen burger en bestuur, 5. Kostenbesparing en 6. Behoud van de eigen identiteit. In de brief aan de beide partijen worden die argumenten toegelicht.

De laatste jaren is daar nog een dringend argument bij gekomen: “Dat is het zg. ‘krimpscenario’, waar onze regio in de nabije toekomst mee te maken krijgt. De vergrijzing en ontgroening van de bevolking, teruglopende woningbouw, enz. Factoren die het voorzieningenniveau van de Hoeksche Waard dreigen aan te tasten. Dit zijn ontwikkelingen die kleinere gemeenten niet alleen kunnen opvangen.

Wij pleiten daarom voor een gezamenlijke en eenduidige aanpak van deze regionale problematiek. De Hoeksche Waard zal belangrijke keuzes moeten maken op het gebied van wonen, zorg en welzijn, economie, onderwijs, voorzieningen en landschappelijke ontwikkeling. Wij gaan een periode tegemoet waarin we niet langer alles zullen kunnen behouden. Wanneer de gemeenten zich blijven opstellen als concurrenten verliest de regio als geheel. De enige manier om krachtig uit de ontwikkelingen in de komende decennia te komen, is wanneer de regio als eenheid optreedt en keuzes maakt.

Bezuinigingen
Andere omstandigheden die aanleiding geven tot een ingrijpende bestuurlijke reorganisatie zijn de aanzienlijke bezuinigingen waarvoor de huidige gemeentebesturen zich gesteld zien, gekoppeld aan de uitbreiding van taken die het recente regeerakkoord voor het lokale bestuur zal inhouden. Gemeenten van beperkte omvang zullen er steeds minder in slagen hun primaire taken naar behoren uit te voeren. Die situatie bestaat voor tal van gemeentebesturen al jaren en zal door de komende decentralisatie alleen maar nijpender worden”, aldus de brief.

Pro Hoeksche Waard vindt dat de huidige samenwerking tussen de gemeenten op vele vitale terreinen tekort schiet en in feite de oorzaak is van stagnatie en gebrek aan bestuurlijke daadkracht. De groep hoopt daarom op een spoedige herindeling, binnen enkele jaren, die leidt tot de vorming van één sterke gemeente Hoeksche Waard.

Afschriften van de brief zijn gestuurd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Provinciale Staten van Zuid-Holland, de overige politieke partijen in de Hoeksche Waard, de deelnemers aan de Groep van 8 (het ‘Toekomstberaad Hoeksche Waard’), de gemeentebesturen in de Hoeksche Waard, het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard en de Kamer van Koophandel Rotterdam.

Ingestuurd persbericht


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.