De laatste jaren probeert de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior telkens een jaarlijks thema te kiezen. Eerder werd er al eens extra aandacht geschonken aan de populieren en in 2013 wil de bomenstichting de leibomen in deze regio eens in het zonnetje zetten.
Bij leibomen zullen mensen vaak denken aan linden en in de meeste gevallen klopt dat ook wel. Ook in de Hoeksche Waard zijn veel zgn. ‘leilinden’ te vinden. Feitelijk zijn leilinden, of leibomen, bomen die door menselijk ingrijpen een bepaalde vorm hebben gekregen. Soms worden ze dan ook langs een onderliggende structuur vanlatten geleid. Nog tot aan de Tweede Wereldoorlog werden voor boerderijen en ook soms bij dijkhuizen leibomen aangeplant om dienst te doen als een ‘natuurlijk zonnescherm’. De keuze voor linden is dan best begrijpelijk, want de boomsoort laat zich goed snoeien en komt ook al vroeg in de lente in blad. Als leilinden, en ook andere leibomen oud worden, worden het vaak knoestige verschijningen. Vaak zitten in de takken, of tussen vertakkingen dan holtes, die maar wat graag benut worden door vogelsoorten die graag in holtes broeden
Verbonden met mensen
Leibomen zijn altijd verbonden met menselijke activiteiten. Ze zijn tenslotte door mensen gevormd en bewust op een bepaalde plek aangeplant. Ook historisch zijn ze daarom waardevol; kom je ergens een oude leilinde tegen zonder dat er nog een huis of boerderij achter staat dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat er ooit wel een gebouw heeft gestaan. Het waren tenslotte bomen die een functie hadden als ‘zonnescherm’. Vroeger zette men echt niet in ‘het wilde weg’ zomaar een leiboom langs een dijk of in de polder neer. Vorig jaar werd in St. Anthoniepolder nog een mooie oude leilinde gevonden en al snel daarna werd deze boom toegevoegd aan de lijst met waardevolle bomen van Binnenmaas. Ook blijken zulke oude leilinden en leibomen vaak veel ouder dan eerst werd gedacht, dat bleek tijdens onderzoek naar vijf oude leilinden in Puttershoek. ‘Fraxinus Excelsior’ is nieuwsgierig of er nog mensen ergens oude leibomen weten te staan, waarvan men vermoed dat ze oud zijn. (Dus van voor de oorlog dateren.)
Tips zijn welkom via het volgende e-mailadres:
fraxinus.excelsior@planet.nl Een digitaal fotootje bijvoegen is welkom.
Persbericht van: Bomenstichting Fraxinus Excelsior
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


