Afgelopen week zijn de werkzaamheden van de vrijwillige brandweer in Strijen niet onopgemerkt gebleven.
Maandagochtend 18 februari 2013 ontving de brandweer om 03.49 uur een noodoproep vanuit de Zuid-Kavelsedijk. Om ongeveer 06.00 uur werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. Veel Strijenaren zijn gewekt door de sirenes van de brandweer en vragen zich af of dit nu wel nodig was.
Bij een melding is de brandweer verplicht om binnen een vastgestelde termijn op de plaats van de melding aanwezig te zijn. Om er zo snel én veilig mogelijk te komen maakt zij gebruik van sirene en zwaailicht. En dat gebeurt ook ’s nachts. De ervaring leert dat weggebruikers ’s nachts vaak minder alert zijn, en een snelrijdende brandweerauto zonder sirenes kan dan wel eens te laat opvallen. Het is overigens niet in alle gevallen nodig om met sirene te rijden, de alarmcentrale bepaalt de prioriteit van de melding.
Hoewel de chauffeur van een brandweerauto er ’s nachts van uit kan gaan dat er weinig verkeer op straat is, blijft hij/zij wel verantwoordelijk voor het eigen personeel en degenen op straat. Wanneer de chauffeur zich niet houdt aan de regelgeving is hij verantwoordelijk voor alle gevolgen. Om de risico’s te beperken moet de chauffeur een uitvoerige opleiding hebben gevolgd en specifiek aangesteld zijn om met zwaailicht te mogen rijden. Hij moet zich daarbij houden aan de brancherichtlijnen optische en geluidssignalen brandweer.
Overlast beperken
De brandweer krijgt jaarlijks vele aanvragen voor hulp. Gelukkig vallen deze incidenten niet allemaal onder de categorie ernstig. De brandweer zorgt ervoor dat inwoners zo min mogelijk overlast ervaren tijdens de uitrukken. Dit is helaas niet altijd mogelijk.
Kijk voor meer informatie over de brandweer op www.brandweer.nl/zuidhollandzuid.
Bron: Gemeente Strijen
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


