Weer nepfacturen in omloop voor gemeentegids

27

Nepfactuur_620Diverse verenigingen in de gemeente Strijen hebben een nepfactuur ontvangen voor een vermelding op gemeentegids-nederland.nl.

De factuur is afkomstig van A.O.N. Media uit Kloosterburen. De factuur die de verenigingen binnenkrijgen is voor een advertentieplaatsing op de website www.gemeente-gidsen.nl of www.gemeentegids-nederland.nl. Echter, de verenigingen hebben nooit opdracht gegeven voor een dergelijke plaatsing. Oftewel: de factuur is nergens op gebaseerd. De gemeente Strijen werkt overigens voor haar gemeentegids samen met het bedrijf Akse Media. Vermeldingen in die gids zijn voor verenigingen en instellingen echter altijd gratis!

Bij ontvangst van een nepfactuur adviseert de Fraudehelpdesk (www.mkbservicedesk.nl) om opheldering te vragen aan het desbetreffende bedrijf op de volgende manier. Stuur een aangetekende brief, waarin gevraagd wordt waarop de factuur gebaseerd is. Het bedrijf moet je dit kunnen bewijzen, willen ze aanspraak maken op het geld. En aangezien bewijs ontbreekt omdat er nooit een bestelling werd gedaan, is de kous hiermee als het goed is af. Stuur de brief naar het adres van A.O.N. Media dat bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Het adres dat op de factuur staat, klopt namelijk niet.

Telefonisch contact
Telefonisch contact raadt de Fraudehelpdesk af, omdat men met een mondelinge toezegging dat de factuur niet betaald hoeft te worden, achteraf weinig kunt. Het is geen bewijs. Een reactie per brief kan een rechter wel iets, mocht dat nodig zijn. Een ander nadeel van telefonisch contact is dat men het risico loopt dat het zogenaamde advertentiebureau het gesprek opneemt en een eventuele toezegging kan gebruiken als pressiemiddel om je wél te laten betalen. Deze methode hanteert bijvoorbeeld de Bedrijvengidsonline, een adverteerder waar veel ondernemers nog steeds hinder van ondervinden.

Wat kun je doen tegen nepfacturen?
Om te voorkomen dat je zogenaamde overeenkomsten of verlengingen van contracten ondertekent of dat je betaalt voor vermelding van je naam in een bedrijvengids of op een website, is het belangrijk te letten op de volgende zaken:

  • Zet nooit je handtekening onder een overeenkomst die je niet vertrouwt.
  • Betaal nooit zonder meer facturen van een bedrijf waarvan je niet eerder een factuur hebt ontvangen. Let goed op de kleine lettertjes, onder sommige nepfacturen staat piepklein een melding als ‘dit is een advertentie’.
  • Ga bij het Steunpunt Acquisitiefraude na of er meldingen bekend zijn over het bedrijf waar je een dubieuze factuur van hebt ontvangen.
  • Licht personeel in over acquisitiefraude. Zorg dat werknemers zich niet onder druk laten zetten snel iets te ondertekenen en leer hen hoe ze acquisitiefraude kunnen herkennen. Vooral in de vakantieperiode slaan dit soort bedrijven toe.
  • Lees het artikel ‘Checklist acquisitiefraude‘ voor andere tips.

Bron: Gemeente Strijen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.