De Hoeksche Waard dient de komende twee jaar als proeftuin voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat krijgt vorm met ontwikkelen van een ‘duurzaam en maatschappelijk verantwoord beheer’ van onder meer dijken, watergangen en kreken.
Het project heeft als doel praktijkervaring op te doen voor het nieuwe GLB. De uitvoering is handen van SOHW, waterschap Hollandse Delta, het ministerie van Infrastructuur & Milieu, provincie Zuid-Holland en diverse regionale maatschappelijke partners.
Verschraling
Op enkele dijktaluds wordt in de toekomst alleen nog maar in september gemaaid. Door de verschraling die zo ontstaat wordt uiteindelijk de grasmassa minder. Ook zal de kruidenvegetatie gevarieerder worden. Deze vegetatie heeft een hogere biodiversiteitwaarde.
Bij een aantal watergangen grenzend aan agroranden wordt bij het slootonderhoud het maaisel uit de watergang en van het talud verwijderd en over een aparte strook gedeponeerd. De strook wordt vervolgens in het daaropvolgende voorjaar verspreid over het akkerbouwperceel.
Tijdens de winter biedt het maaisel een extra overwinteringsmogelijkheid voor kleinere organismen.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


