Gemeente Strijen sluit aan op de Nationale Databank Flora en Fauna. De grootste natuurdatabank ter wereld.
Deze maand werden 17 gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid aangesloten op de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Dankzij een pilot bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) werd het mogelijk de gehele regio toegang te geven. De pilot loopt tot 1 januari 2014. Een unieke samenwerking: nog niet eerder sloten zoveel gemeenten tegelijk aan op de databank. “De omgevingsdienst en de gemeenten zijn klaar om aan de slag te gaan met de Nationale Databank”, aldus Coen Ladrak, projectleider groene regelgeving bij OZHZ.
Coen Ladrak is enthousiast over de samenwerking met NDFF. “Het is van belang dat burgers, ondernemers en overheden weten wat zij kunnen en/of moeten doen om de natuur zo min mogelijk of geen schade toe te brengen. Efficiënte samenwerking is daarbij van groot belang.” Iedereen heeft wel eens gehoord van praktijkvoorbeelden waarbij beschermde dieren en planten de bouw van een huis of de aanleg van een weg tegenhouden. Maar natuur is prima te verenigen met planologische ontwikkelingen. Hierbij spelen de gegevens uit de Nationale databank een belangrijk rol. Op dit moment zijn meer dan 61 miljoen flora en fauna waarnemingen in de NDFF opgeslagen. Maandelijks komen er ongeveer anderhalf miljoen waarnemingen bij, via onder andere Waarneming.nl en Telmee. Dit maakt de NDFF tot de grootste natuurdatabank ter wereld. Alle gegevens worden gecontroleerd voordat ze in de databank komen. De kwaliteit van de gegevens die worden gebruikt is daarmee geborgd.
Dankzij betrouwbare data uit de NDFF kunnen OZHZ en de gemeenten nu nog beter in een vroeg stadium rekening houden met beschermde soorten. Ook kan er vooraf gericht, voor er planschade ontstaat, opdracht gegeven worden om te zoeken naar flora en fauna. Behalve toegang tot natuurgegevens hebben de deelnemers ook de mogelijkheid om haar eigen natuurgegevens op te slaan, te laten valideren en beheren. Zo worden uitwisselproblemen voorkomen en krijgen medewerkers steeds meer de beschikking over betrouwbare natuurgegevens in hun eigen werkgebied.
OZHZ draagt bij aan een veilige, gezonde, leefbare en duurzame, vitale regio Zuid-Holland Zuid door vergunningen te verlenen en toezicht en handhaving uit te voeren. Maar ook door gemeenten in de regio en de provincie Zuid-Holland te ondersteunen bij de ontwikkeling en het beheer van ruimte. Sinds 1 januari 2011 ziet OZHZ toe op de naleving en de handhaving van alle groene wetten (De Natuurbeschermingswet 1998, De Flora en Faunawet en de Boswet). De specialisten van OZHZ ondersteunen vergunningverleners en andere betrokkenen in die hoedanigheid bij het maken van verantwoorde keuzes die de groene ruimte raken. OZHZ streeft hierbij naar een goed evenwicht tussen natuurbescherming en natuurgebruik.
Onder de regio Zuid-Holland Zuid vallen de volgende gemeenten: Alblasserdam, Binnenmaas, Cromstrijen, Dordrecht, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Korendijk, Leerdam, Molenwaard, Oud-Beijerland, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen, Zederik en Zwijndrecht. Zij krijgen via het Uitvoerportaal toegang tot de gegevens in de Nationale Databank.
(Tekst: Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ))
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


