Dienst Gezondheid & Jeugd wil babysterfte en afwijkingen bij pasgeborenen terug gaan dringen.

12

logoOp 25 februari start de Dienst Gezondheid & Jeugd in de regio Zuid-Holland Zuid een nieuwe programma om babysterfte en afwijkingen bij pasgeborenen terug te dringen. In Nederland is sterfte rond de geboorte al jarenlang relatief hoog in vergelijking met andere landen. Ook het aantal ziekten en aandoeningen bij pasgeborenen is relatief hoog. Daarom zijn gemeenten sinds 2012 wettelijk verantwoordelijk voor het geven van voorlichting aan aanstaande ouders. In Zuid-Holland Zuid hebben de zeventien gemeenten besloten dit regionaal aan te pakken onder regie van de Dienst Gezondheid & Jeugd. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de Centra voor Jeugd & Gezin (CJG), gynaecologen, verloskundigen, kraamcentra en zorgorganisaties RIVAS en Careyn.

Op dinsdagavond 25 februari start de eerste serie bijeenkomsten voor zwangere vrouwen uit Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Een serie bestaat uit drie bijeenkomsten.  Vrouwen die in verwachting zijn worden voorgelicht over de zwangerschap, de bevalling en de eerste periode na de bevalling. Ook partners zijn van harte welkom. De voorlichting wordt verzorgd door verloskundigen en verpleegkundigen. Om het voor iedereen mogelijk te maken deel te nemen zijn er geen kosten verbonden aan de bijeenkomsten. De komende maanden zullen ook in andere gemeenten series bijeenkomsten worden georganiseerd.

Roze wolk

Ook in Zuid-Holland Zuid komt het voor dat kinderen tijdens hun eerste levensjaar komen te overlijden. Daarnaast worden kinderen geboren met aandoeningen waardoor zij last kunnen krijgen van diverse groei- en ontwikkelingsstoornissen. Projectleider Janka Smeitink: “Uit onderzoek blijkt dat voorlichting tijdens de zwangerschap een positief effect heeft op de gezondheid van moeder en kind. We maken het heel praktisch. We gaan het hebben over veranderingen in het lichaam, gezonde voeding, gebeurtenissen rond de bevalling en de ‘roze wolk’ na de bevalling. Want deze is lang niet altijd roze.”

Signaleren

Naast voorlichting doet de Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD Zuid-Holland Zuid) samen met gemeenten in de regio onderzoek naar een geschikte manier om risicozwangerschappen te signaleren. Goede begeleiding van deze gezinnen voorkomt problemen op langere termijn. Ook zal de Dienst Gezondheid & Jeugd het initiatief nemen om het bestaande netwerk van CJG’s, verloskundigen, ziekenhuizen en andere professionals in de regio te versterken. Hierdoor kan beter samengewerkt en afgestemd worden met als doel betere zorg en begeleiding van aanstaande ouders.

Aanmelden

Aanstaande ouders uit Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht kunnen zich aanmelden via www.zwangerinzhz.nl.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.