Strijen – Van 27 t/m 29 juni vindt de Country Fair Hoeksche Waard in de gemeente Strijen plaats. Hierbij staan diverse roofvogelshows op het programma. In 2013 werden tevens diverse roofvogelshows georganiseerd, waarin onder andere een zeearend, kalkoengier, Bengaalse oehoe, woestijnbuizerd en kookaburra te zien. De Partij voor de Dieren heeft de gemeente Strijen opgeroepen zo snel mogelijk een beleid in te stellen waarbij geen vergunningen meer worden afgegeven voor evenementen met wilde dieren.
Roofvogels in gevangenschap kunnen hun natuurlijke gedrag niet vertonen. Ze krijgen nauwelijks de kans om te vliegen, mogen niet op eigen prooien jagen en hebben niet de vrijheid om een nest te bouwen en hun jongen groot te brengen. Voor het grootste deel van de tijd zitten ze in een te klein hok of met een kort touw vast aan een blok. Nachtvogels, zoals uilen, moeten overdag in het volle zonlicht optreden.
Shows met roofvogels en uilen worden meestal gehouden onder het mom van educatie, maar in veel gevallen komen de toeschouwers niet veel te weten over de leefwijze van roofvogels in het wild. Daarbij past het karakter van de shows niet bij voorlichting over deze dieren. Tijdens de shows moeten de vogels kunstjes doen in een onnatuurlijke omgeving te midden van een mensenmassa die de vogels kan aanraken en aaien.
Roofvogelshows bevorderen bovendien de wens tot het houden van een roofvogel of uil als huisdier. Dit aanbod wordt deels gevoed met in gevangenschap gefokte vogels, maar ook door eieren en nestjongen die uit nesten in het wild worden geroofd. Daarnaast komt het geregeld voor dat vogels ontsnappen tijdens roofvogelshows. Ze kunnen in het wild broedende vogels verstoren en brengen vreemd DNA en ziektes in de Nederlandse natuur. Vanwege de sterke toename van het aantal roofvogel- en uilenshows in Nederland[1] hebben zes landelijke vogelorganisaties in juni 2011 een oproep aan het Nederlandse publiek gedaan om geen roofvogelshows meer te bezoeken[2].
”In een brief aan het College en de Raad vragen wij de gemeente te anticiperen op het voorgenomen beleid van het kabinet door voortaan geen circussen met wilde dieren meer toe te laten en dit beleid toe te passen op alle evenementen met wilde dieren, niet alleen op circussen,” zegt Anita Seur woordvoerder van afdeling Zuid-Holland van de Partij voor de Dieren. “We hopen dat de gemeente Strijen op deze wijze actief wil uitdragen dat ze dierenwelzijn belangrijk vindt”, aldus Seur.
- [1] Bron: Onderzoek van Bureau Ulucus in opdracht van Vogelbescherming Nederland – http://www.vogelbescherming.nl/index.cfm?act=files.download&ui=9B82711F-0FAD-439F-A4B2B1DF9C75D56D
- [2] Bron: Vogelbescherming Nederland – http://www.vogelbescherming.nl/actueel/nieuws/q/ne_id/388
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


