
Sinds 1 november 2012 is er een systeem operationeel, genaamd HartslagNu, dat al in een groot deel van Nederland is ingevoerd.Ook de meldkamer van GGD Zuid Holland is met dit systeem uitgerust. Iedereen die in het bezit is van een geldig reanimatiediploma kan zich op de website van HartslagNu aanmelden als vrijwillig burgerhulpverlener. Bij een melding van een (mogelijke) hartstilstand kunnen deze vrijwilligers vervolgens worden opgeroepen. In Strijen zijn momenteel maar 15 mensen aangemeld bij deze site dit is dus erg weinig.
Bij een melding van een reanimatie worden door de meldkamer van de ambulancedienst altijd twee ambulances gestuurd, omdat de zorg die moet worden verleend aan een slachtoffer met een hartstilstand door twee ambulanceverpleegkundigen wordt verleend, volgens een vastgelegd protocol, daarbij ondersteund door de twee ambulancechauffeurs.
Maar zelfs bij het alarmeren van de hulpdiensten is het in veel gevallen niet mogelijk om binnen de vereiste 6 minuten ter plaatse te zijn. Daarom is de hulp door mensen in de directe omgeving van het slachtoffer van het grootste belang! Buurtbewoners, die getraind zijn in reanimeren en het gebruik van een AED.
Het systeem van HartslagNu werkt, in het kort, als volgt:
Wanneer de meldkamer van de GGD een melding ontvangt van een (mogelijke) hartstilstand worden volgens protocol onmiddellijk twee ambulances, de brandweer en de politie gealarmeerd. Met een druk op de knop wordt ook meteen het netwerk van burgerhulpverleners van HartslagNu geactiveerd. Vrijwilligers die dicht bij het meldadres wonen worden dan via een sms-alert opgeroepen om de eerste hulp te verlenen, in afwachting van de ambulance. Een aantal vrijwilligers, die het dichtst bij het meldadres wonen, krijgt via sms de oproep om rechtstreeks naar het meldadres te gaan en de reanimatie te starten. Vrijwilligers die in een iets grotere straal rond het meldadres wonen krijgen de opdracht om een AED op te halen op een geregistreerde locatie in de buurt en daarmee ook naar het meldadres te gaan. Uit ervaringen in andere veiligheidsregio’s, waar de voorlopers van HartslagNu (AED-alert en AED-locator) al langer werkzaam waren, blijkt dat binnen enkele minuten door getrainde hulpverleners een goede reanimatie kan worden opgestart en daarmee de overlevingskans voor het slachtoffer toeneemt. (Bekijk het bijgevoegde filmpje voor een voorbeeld.)
Meer uitgebreide informatie over de werking van HartslagNu vindt u op www.hartslagnu.nl.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


