Lancering Growkit RotterZwam op de Groene Markt in Strijen

17

Growkit RotterZwam - OesterzwammenStrijen – Je eigen koffiedik omzetten in oesterzwammen en hiermee een echte aanrecht-agrariër worden. Dit kan nu ook in de Hoeksche Waard. Na de succesvolle lancering van de Growkit door RotterZwam een maand geleden op de Rotterdamse Oogstmarkt, introduceert De Peerdegaerdt deze Growkit nu op de Groene Markt in Strijen aankomende zaterdag.

Met behulp van deze Growkit kan iedereen zelf paddenstoelen kweken. De Growkit werkt met kleine hoeveelheden koffie, waardoor de eigenaar geen enorme koffieleut hoeft te zijn. Dit kan met koffie uit de percolator, snelfiltermaling, senseopads en de espressomachine.

Growkit en RotterZwam
De Growkit wordt in Rotterdam in elkaar gezet en komt uit een restpartij van plastic emmers die anders vernietigd zouden worden. Op de wrap van gerecycled karton is de gebruiksaanwijzing te vinden, daarnaast wordt broed meegeleverd. Doordat koffiedik een universele schimmelbodem is, groeit de oesterzwam hier uitstekend op en kan je meerdere keren oogsten. Tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn organiseerde RotterZwam hier al een workshop over, waardoor nu bij een aantal basisschoolkinderen de paddenstoelen uit het drab ‘schieten’. Siemen Cox van RotterZwam zegt enthousiast «met deze growkit ben je temidden van het landelijk gebied dus een echte ‘aanrecht-agrariër’».

Blue Economy
De Peerdegaerdt is eerder dit jaar al gestart met het kweken van shiitakes op gerooid hout en is nu dus ook verkooppunt van de Growkit van Rotterzwam voor het kweken van oesterzwammen. Hèlen Sturm van de Peerdegaerdt zegt hierover: «Siemen heeft ons meer dan een jaar geleden geïnspireerd met zijn idee om oesterzwammen uit koffiedrab te kweken. Dit idee is afkomstig uit het boek de Blauwe Economie van Gunter Pauli, waarin zo’n 100 business cases staan over hoe je producten kunt maken van afval. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven hoe je handzeep kunt maken van sinaasappelschillen en hoe je papier kunt maken zonder bomen en zonder water. Door slim en anders te denken ga je van afvalreductie tot lokale voedselproductie!»

Van afvalreductie tot voedselproductie
De gemiddelde inwoner van de Hoeksche Waard drinkt zo’n 3,2 kopjes koffie per dag. Dat is al snel meer dan 800.000 kilo koffie per jaar voor de hele Hoeksche Waard. Dit zijn bijna 77.000 emmers koffiedik. Van elke koffieboon belandt slechts 0,2% in een kopje koffie. De overige 99,8% wordt nu weggegooid, terwijl het nog een uitstekende voedingsbron kan vormen om bijvoorbeeld oesterzwammen te kweken. Deze oesterzwammen zijn weer in verschillende gerechten te verwerken, daarnaast zijn ze lekker op pizza’s en in sandwiches. Maar ook de eerste kroketten zijn al gemaakt met deze oesterzammen.

Kweken paddenstoelen
Hèlen Sturm vervolgt “ Afval is helaas een probleem dat door de mens gecreëerd is, terwijl de natuur helemaal geen afval kent. Zo zijn paddenstoelen de opruimers van de natuur, van deze functie maken we bij het kweken van paddenstoelen graag gebruik. De paddenstoelen eten organisch restmateriaal op en wij eten vervolgens de paddenstoel. Het is een heel mooi natuurproduct wat perfect past bij De Peerdegaerdt. Daar komt nog eens bij dat paddenstoelen 25 keer efficiënter voedingsstoffen omzetten dan bijvoorbeeld vlees en dat met organische restmaterialen. Omdat wij geloven in het zo veel mogelijk lokaal produceren van voedsel, vinden we het super dat mensen met behulp van deze Growkit nu op hun eigen aanrecht paddenstoelen kunnen kweken.»


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.