Nieuw 20 euro briefje vanaf vandaag in omloop

4

1500_biljet_20_euro_29794806Vanaf woensdag 25 november 2015 is het nieuwe briefje van € 20 in omloop. Dit biljet heeft betere echtheidskenmerken en is gemaakt van duurzamer papier dan het oude biljet. U krijgt het nieuwe briefje vanaf nu in handen via banken of als wisselgeld in winkels.

Wat er is veranderd
Het nieuwe biljet heeft in de basis hetzelfde ontwerp als het oude, maar is flink opgefrist en heeft verbeterde echtheidskenmerken. De hoofdkleur is blauw en de afbeelding toont een gotische bouwstijl. Net als het oude biljet is ook het nieuwe briefje ontworpen volgens de ‘voel, kijk en kantel’ methode:

  • Een speciaal drukproces zorgt voor de unieke manier waarop het biljet aanvoelt.
  • Houdt het biljet tegen het licht en u ziet een portretraampje, een portretwatermerk en een veiligheidsdraad.
  • Kantel het biljet en zie dat de zilveren band in een doorzichtig raampje een portret van Europa laat zien. Het smaragdgroene cijfer vertoont een op en neer bewegend lichteffect.

Moeilijker vervalsen
De Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de eurobankbiljetten. Samen zorgen ze dat vervalsen moeilijker wordt. In 2013 werd een nieuw briefje van € 5 in omloop gebracht, vorig jaar kwam daar het nieuwe tientje bij en nu dus het biljet van € 20. De overige biljetten worden de komende jaren een voor een vervangen.

Geleidelijk in omloop
Geleidelijk in omloop Het is niet mogelijk om bankbiljetten om te wisselen voor nieuwe biljetten. Oude biljetten worden geleidelijk uit omloop genomen.