Helicopteroefening Koninklijke Luchtmacht boven o.a. Strijen

205

STRIJEN – Van 16 t/m 20 april trainen de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht samen met militairen van de Koninklijke Landmacht en collega’s van de Koninklijke Marechaussee voor de Helicopter Weapons Instructors Course (HWIC/SOF) in de omgeving van Hollandsch Diep en Voorne-Putten. Tijdens deze oefening vliegen de helikopters vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. De helikopterbemanningen trainen o.a. het vliegen onder verhoogde dreiging. Vliegers en loadmasters worden opgeleid tot wapeninstructeurs.

De oefening vindt plaats op weekdagen, van maandag tot en met donderdag tussen 17.00 – 22.00 uur en op vrijdag tussen 11.00 en 15.00 uur. Helikopters kunnen op zeer lage hoogte vliegen. Doel van de oefening is om vliegers van Apache, Cougar en Chinook helikopters ‘onder hoge dreiging’ gedegen en professioneel voor te bereiden op missies en inzet in binnen- en buitenland. Om dit mogelijk te maken, zijn diverse eenheden van de Koninklijke Landmacht aanwezig om het grondoptreden te verzorgen.

Om veilig te kunnen opereren in een missiegebied trainen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door. Een groot deel van training vindt plaats in simulatoren, echter zal een deel altijd in praktijk beoefend moeten worden.

Klachten
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar.