Van reizend fotograaf naar pianist thuis, geboren Hoeksche Waarder Adrian Kuipers

246
Adrian Kuipers op de piano - Foto PR

Op 12-jarige leeftijd werd Adrian Kuipers gepest door twee jongens nadat hij een lied van de Kelly Family vol overgave zong. Een trauma was geboren. Ondanks dat Adrian sindsdien niet meer voor anderen durfde te spelen, was zijn passie voor muziek niet weg. Het tegenovergestelde was waar. Hij gebruikte het componeren van muziek als een uitlaatklep voor zijn emoties. Adrian: “De een gaat boksen, de ander staat scheldend lang de lijn tijdens een voetbalwedstrijd, voor mij is componeren achter de piano mijn manier om mijn emoties een plekje te geven.” Zonder muzikale kennis, maar recht uit het hart. 25 jaar lang stapelde de muziekstukken zich op in zijn laatje. Tot aan de dag van vandaag heeft Adrian angst om zijn muziek aan de wereld te laten horen, maar hij besluit het nu toch te doen.

Adrian is een universeel mens. Na een voetbalcarrière, de oprichting van een reclamebureau en te hebben gewerkt als internationaal fotograaf, besloot Adrian zijn talenten vooral in te willen zetten voor een betere wereld. 10 jaar lang reisde Adrian vrijwillig naar Afrika om als fotograaf de projecten van het goede doel Orange Babies te bezoeken, met als gevolg een multimediaal fotoboek en voorstellingen waarin hij zijn verhalen in fotografie, film, poëzie en muziek vertolkte. Dit was tevens de eerste keer dat Adrian zijn muziek publiekelijk uitte na zijn trauma op 12-jarige leeftijd. Adrian: “Dit was echt het engste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb, mijn muziek spelen voor mensen, ik was zo bang, maar het feit dat het voor het goede doel was, hielp me dit toch te doen. Bovendien maakte ik voordat ik speelde grapjes over mijn muziek, en dat hielp ook.” 175.000 Euro is tot nu toe de opbrengst van zijn inzet voor Orange Babies en zijn boek en foto’s zijn nog steeds te koop via zijn website.

Adrian zijn Neo-classische piano liedjes zijn ontstaan door emoties in zijn leven, zoals bijvoorbeeld de geboorte van zijn zoon of zijn ervaringen in Afrika. Omdat Adrian in 2020 door de pandemie niet meer kon reizen voor zijn fotowerk en zijn voorstellingen afgezegd waren, was hij op zoek naar iets wat hij vanuit huis kon doen. Zijn vrouw moedigde hem aan zijn muziek naar een platenmaatschappij te sturen, hij stuurde het naar een label van de internationale platenmaatschappij Warner Music. Een antwoord verwachtte hij niet, maar binnen 24 uur kreeg hij een mailtje terug met het antwoord dat de classic afdeling in de US en UK zijn muziek prachtig vonden en heel graag zijn muziek uit wilde brengen. Een week later tekende hij zijn platencontract.

Adrian Kuipers debuutsingle:

Adrian Kuipers – Birth (Piano @ 432 Hz) – Cover

‘Birth’ is de eerste single dat wordt uitgebracht. Adrian schreef dit lied op de avond dat zijn zoon was geboren. “Na een hele lange dag in het ziekenhuis waarbij mijn emoties in een achtbaan zaten kwam ik moe thuis aan. Ik nam een glas rode wijn en moest echt even achter mijn piano zitten. Ik nam een slok, plaatste mijn vingers op de toetsen en deed mijn ogen dicht. 2 uur vlogen voorbij en het lied ‘Birth’ was geboren”, aldus Kuipers.

Bekijk hieronder de clip en bekijk de trailer op www.adriankuipers.com 

Het lied is opgenomen in 432.1 Hz, een basis frequentie die volgens Adrian heelt en resoneert met het leven. Het lied komt uit op 4-3-21 (3 april). Adrian: “Dingen gaan zoals ze gaan en moeten eenmaal zo zijn. Vroeger was ik verdrietig dat die twee jongens me met mijn muziek gepest hadden, nu ben ik ze dankbaar. Als er iemand wat te verwijten valt, dan is het altijd jezelf, je bent de piloot van je eigen leven, niet de passagier. Door mijn angst te overwinnen en mijn muziek de wereld in te brengen, neem ik de controle terug en hoop ik anderen te kunnen inspireren hetzelfde te doen.”

Meer informatie:

www.adriankuipers.com
www.youtube.com/adriankuipers
www.instagram.com/adriankuipers
www.facebook.com/adriankuiperscreative


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.