Hoeksche Waard herdenkt 70 jaar Watersnoodramp

69

Op woensdag 1 februari 2023 is het 70 jaar geleden dat de Hoeksche Waard zwaar getroffen werd door het binnenstromende water. In een aantal dorpen organiseren verenigingen in samenwerking met gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta herdenkingsactiviteiten. Publiek is daarbij van harte welkom.

Bij de Watersnoodramp in 1953 kwamen 139 eilandbewoners om. Huizen en boerderijen werden verwoest en duizenden dieren verdronken. Tijdens de herdenkingen staan we stil bij en denken we terug aan de gebeurtenissen van 1953 en herdenken we de mensen die ons zijn ontvallen.

Kransleggingen in 5 dorpen

Burgemeester Aptroot en de wethouders leggen in 5 dorpen namens het gemeentebestuur een krans. Bij alle kransleggingen zijn ook bestuurders van waterschap Hollandse Delta aanwezig. Zij leggen namens het waterschap ook een krans.

Op vrijdag 27 januari organiseert Buurtvereniging ‘De Schuring’ een uitgebreid herdenkingsprogramma:

Numansdorp/buurtschap Schuring

18.45 uur:     vertrek bus vanaf kerk van Hervormde Gemeente naar monument aan de Korte Boomweg in buurtschap Schuring

19.00 uur:     leggen van kransen door Buurtvereniging ‘De Schuring’ en locoburgemeester Van Waveren, samen met kinderburgemeester Chris Buitendijk

19.15 uur:     vertrek bus terug naar de kerk

19.30 uur:     kerkdienst met muziek, met medewerking van Muziekvereniging Wilhelmina en een toespraak van locoburgemeester Van Waveren

Op woensdag 1 februari worden hier kransen gelegd:

Strijen, monument voor slachtoffers Watersnoodramp op algemene begraafplaats (Kerkstraat 78a)

10.15 uur:     Burgemeester Aptroot legt samen met wethouder Blaak-van de Lagemaat een krans. Leerlingen van CBS De Parel en OBS De Meerwaarde leggen bloemen en lezen de namen op van de 44 mensen die om het leven zijn gekomen.

Piershil, herdenkingsmonument bij Nederlands Hervormde Kerk (Voorstraat 24)

11.30 uur:     Burgemeester Aptroot legt een krans.

Numansdorp, gedenksteen op algemene begraafplaats (Hallinxweg 37)

12.30 uur:     Burgemeester Aptroot legt samen met wethouder Heij een krans.

Heinenoord, algemene begraafplaats (Oud-Heinenoordseweg 2)

13.30 uur:     Burgemeester Aptroot legt samen met wethouder Heij 2 bloemstukken op de graven van mensen die zijn omgekomen tijdens de Watersnoodramp van 1953.

’s-Gravendeel, oude begraafplaats (Kerkstraat 9)

14.30 uur:     Burgemeester Aptroot legt samen met wethouder Van der Wulp een krans.

Vlaggen halfstok
Op 1 februari hangen de vlaggen halfstok bij de gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Watersnoodramp. Wie ook de Nederlandse vlag uit wil hangen kan van zonsopgang tot zonsondergang halfstok vlaggen, zonder wimpel.

Andere activiteiten rond de herdenking

Er zijn nog meer activiteiten om de Watersnoodramp te herdenken.

Woensdag 1 februari

  • De Historische Vereniging ’s-Gravendeel organiseert een foto-/filmavond in ‘Ons Centrum’ (Kerkstraat 25a). Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.
  • Museum Hoeksche Waard in Heinenoord organiseert een lezing/ooggetuigenverslag. Leen Naaktgeboren heeft de Watersnoodramp persoonlijk meegemaakt en hierover 20 jaar geleden, bij de 50-jarige herdenking van de Watersnoodramp, een boekje geschreven voor een school. Aanmelden via www.museumhw.nl (kosten € 12,50, inclusief 2 consumpties).

Vanaf 1 februari

Met de audiotour ‘Watersnoodramp 1953’ komen verhalen over de Watersnoodramp van 1953 via de smartphone tot leven. Op 14 plekken in de Hoeksche Waard en op Tiengemeten kunnen bezoekers vanaf 1 februari een QR-code scannen om de gebeurtenissen tijdens deze dramatische nacht te beleven. De tour is lopend, met de fiets of de auto te volgen. Bezoekers kunnen starten en eindigen waar en wanneer ze willen en zelf kiezen of ze alle plekken bezoeken of maar een aantal daarvan. Meer informatie is vanaf 1 februari te vinden opwww.ramp1953.nl.

Jeannette Baljeu, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland, en wethouder Harry van Waveren openen de audiotour officieel op 1 februari in De Stêêne Hut (Schuringse Havenkade Westzijde in buurtschap Schuring). De audiotour is een initiatief van Stichting Landelijk Erfgoed Hoeksche Waard en Stichting Educatief Centrum Numansdorp. De tour is tot stand gekomen met medewerking van provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard en Vereniging Natuurmonumenten. Het project wordt gesteund door Stichting Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, Stichting De Stêêne Hut, waterschap Hollandse Delta, Verhagen Groep Rentmeesters, Overwater Rentmeesterskantoor en stichting Zadelhoff Cultuurfonds.

Zaterdag 4, 11 en 18 februari

Van 13.00 tot 16.00 uur is in De Stêêne Hut een tijdelijke expositie over de Watersnoodramp te zien. Er zijn historische foto’s en de documentairefilm ‘En het land zwijgt’ wordt gedraaid.

Zaterdag 28 januari en 4 februari

‘Het Land van Strijen’ organiseert op beide zaterdagen om 10.30 en 13.30 uur gratis rondritten langs de plaatsen waar in 1953 de dijken doorbraken en waardoor de streek voor altijd veranderde. Een deskundige gids vertelt daarover. De bussen van het Streekbusmuseum Hoeksche Waard hebben een beperkt aantal zitplaatsen (vol = vol). Aanmelden via:chris@hetlandvanstrijen.com. Op de dag zelf kan een kwartier van tevoren een instapkaart worden afgehaald bij Museum Het Land van Strijen (Kerkstraat 41).

Zaterdag 28 januari tot en met zaterdag 25 maart
In Museum Het Land van Strijen is de expositie ‘Dorp in het Water’ te zien. Deze expositie geeft een duidelijk beeld van de watersnoodramp in Strijen. Kijk voor de openingstijden op www.hetlandvanstrijen.com.

Kijk voor actuele informatie over de activiteiten op de websites en/of socialemediakanalen van de verschillende organisatoren.

Overzichtskaartje met meer informatie

U kunt hier een handig overzichtskaartje downloaden of printen. Daarop is in 1 oogopslag te zien waar en wanneer in welke dorpen herdenkingsactiviteiten zijn.

 

Op de website www.gemeentehw.nl/herdenkingwatersnoodramp staat meer informatie over de activiteiten. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.