College gemeente Hoeksche Waard wil opvang Oekraïners verlengen en maximaal 100 extra opvangplekken in Strijen realiseren

312
Het voormalige gemeentehuis van Strijen is ingericht voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne - Foto Foto MS Fotografie

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hoeksche Waard is van plan om de opvang van Oekraïners uit te breiden door tijdelijke woonunits op het terrein van de opvanglocatie in Strijen te plaatsen. Daarnaast wil het college dat de opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in de voormalige gemeentehuizen in Strijen en Piershil in ieder geval beschikbaar blijven tot en met eind 2023. Mogelijk is het nodig die periode te verlengen, wanneer opvang nog langer nodig is.  


 
De gemeenteraad is hierover geïnformeerd met een informatiebrief. Het college biedt de gemeenteraad aan het onderwerp met elkaar te bespreken.
 
Niemand weet hoelang de oorlog met Rusland nog duurt of wanneer Oekraïense vluchtelingen terug kunnen naar huis. De verwachting is dat er door de aanhoudende bombardementen meer vluchtelingen naar Nederland komen. In december 2022 heeft het Rijk gemeenten gevraagd meer opvangplekken te realiseren. De afgelopen maanden heeft gemeente Hoeksche Waard in beeld gebracht wat de mogelijkheden zijn voor onze gemeente.  
 
Langer veilig onderdak in bestaande opvanglocaties 
In de voormalige gemeentehuizen in Piershil en Strijen worden op dit moment ongeveer 265 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Vanaf het begin is de opvang in beide dorpen goed en harmonieus verlopen. Het college is van plan om deze bestaande opvanglocaties in ieder geval open te laten blijven tot eind van dit jaar. Zo bieden wij de huidige en nieuwe bewoners langer een veilig onderdak.   
 
Er is voor gekozen om geen extra plekken te maken in de bestaande gebouwen die we als nu als opvanglocatie gebruiken. De huidige bewoners hebben daar voldoende, maar toch beperkte leefruimte. Bovendien leidt de oorlogssituatie in hun thuisland tot spanningen. Meer mensen die niet tot hetzelfde gezin behoren op 1 kamer plaatsen is gezien de omstandigheden niet wenselijk. De opvanglocaties blijven ingericht voor hetzelfde aantal personen als nu.  
 
Tijdelijke woonunits op terrein opvanglocatie in Strijen 
Extra opvangplekken wil het college dus maken door meer ruimte te realiseren. Dit kan door op het terrein van de opvanglocatie in Strijen extra opvangplekken te maken in tijdelijke woonunits. Er is voor deze locatie gekozen, omdat daar de meeste ruimte is om ze te plaatsen.
 
Meer informatie 
Zodra meer bekend is over de uitbreiding van de opvangplekken, wordt deze informatie gedeeld.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.