Week van de Poëzie: Weesgedichten in Strijen en Oud-Beijerland

36
Zo leuk om te zien dat de Weesgedichten-route in Strijen èn in Oud-Beijerland nu echt zichtbaar een letterlijke vorm krijgt! - Foto Sabine Alders-du Bosc

Strijen / Oud-Beijerland  – In het kader van de Poëzieweek 2024 (25 januari t/m 31 januari) organiseert de bibliotheek Hoeksche Waard het Poëzieproject Weesgedichten. Bewoners en ondernemers in het centrum van Strijen en Oud-Beijerland hebben als “adoptieouder”, via de bibliotheek, een weesgedicht geadopteerd. De bibliotheek selecteerde een x-aantal gedichten die op zoek waren naar een adoptieraam. De gedichten werden afgelopen week doo enthousiaste vrijwilligers aan de straatkant met op het raam van de ”adoptieouder” geschreven. Zo zijn ze voor iedereen te lezen op de ramen tot en met de Poëzieweek. Alle gedichten vormen samen een poëziewandeling; een bloemlezing op straat. Doel van dit project is om cultuur en poëzie zichtbaar te maken in het straatbeeld en op een laagdrempelige manier mensen in contact te brengen met poëzie. De bibliotheek hoopt op het ontstaan van inspirerende momenten cq ontmoetingen en dat de gedichten taal- en leesplezier zullen bevorderen.

Activiteiten tijdens de Week van de Poëzie:

Begeleide Poëzieroute in Strijen ikv Weesgedichten gecombineerd met “Rondje zachtheid”

VRIJ 26 januari, 19.00 – 20.30 uur.

Start bij de brug bij de Kaai, Strijen / volwassenen / € 5,50

Iedere laatste vrijdag van de maand loopt dichter van de Hoeksche Waard, Sabine Alders-du Bosc met gelijkgestemden het “Rondje Zachtheid”. Een wandeling, voor ieder die aan wil haken, om te delen hoe je vanuit zachtheid leeft of troost vindt en in de wereld zet als tegenbeweging tegen de verharding en verruwing in de samenleving. Deze wandelingen vinden inmiddels op 12 locaties in Nederland (en België) plaats

Deze avond wordt dit mooie initiatief gecombineerd met het project Weesgedichten dat plaatsvindt in het kader van de Poëzieweek. Bewoners en ondernemers in het centrum van Strijen hebben op de ramen van hun huizen en winkels gedichten geadopteerd. Onder begeleiding van Sabine laten we al wandelend de taalkunsten van deze dichters op ons inwerken. Een bijzondere avond met voordrachten, uitleg en achtergrondinformatie over de dichters.

Begeleide Poëzieroute in Oud-Beijerland ikv Weesgedichten

ZAT 27 januari. 14.30 uur – 16.00 uur.

Startlocatie Bibliotheek Oud-Beijerland Centrum / volwassen / €5,50

Speciaal voor de Poëzieweek hebben bewoners en ondernemers in het centrum van Oud-Beijerland gedichten geadopteerd op de ramen van hun huizen en winkels. Onder leiding van de dichter van de Hoeksche Waard  Sabine Alders-du Bosc wordt er een wandeling langs de gedichten gemaakt. Een bijzondere middag met voordrachten, uitleg en achtergrondinformatie over de dichters. Samen laten we de dichtregels al wandelend op ons inwerken.

Workshop: Hoe een dichter poëzie leest

Di 30 januari, 19.30 uur-21.00 uur

Bibliotheek Oud-Beijerland Centrum / volwassenen / €5,50- €6,50 – €7,00 incl. koffie/thee. Ontdek samen met dichter en romanschrijfster Liesbeth Goedbloed een gedicht. Door het samen te lezen ontdekken we de flow, de cadans van het gedicht. In deze workshop ontdekken we dat poëzie zo veel meer kan zijn dan we vaak denken. Eén avond, één dichter, één gedicht. Poëzie lezen kun je leren. Ook jij!

Workshop Thuis in Poëzie

WO 31 januari, 19.30-21.00 uur

Bibliotheek Oud-Beijerland Centrum / volwassen / €5,50- €6,50 – €7,00 incl. koffie/thee.

In het kader van de Week van de Poëzie wordt onder leiding van de dichter van de Hoeksche Waard Sabine Alders-du Bosc stilgestaan bij de betekenis van Poëzie gecombineerd met het thema van 2024: ‘Thuis’ Ervaar in enkele creatieve werkvormen hoe fijn het is woorden te vinden en verbinden die uitdrukken wat jou raakt. Poëzie als expressie van innerlijk beleven ervaren en vooral zelf (leren) creëren in een interactieve workshop. Zo kunnen spontaan eigen gedichten ontstaan. Samen wordt er een connectie gecreëerd door een spontane vorm van communicatie, kijken, lezen en voelen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.