

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)
Enkele weken geleden werd duidelijk dat de regionale bestuurders in de Hoeksche Waard meer aan promotie van de streek willen gaan doen. Het SOHW (Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard) is er daarnaast van overtuigd dat er nog veel waardevolle dingen aanwezig zijn in de regio.De regionale bomenstichting is het daar uiteraard mee eens en wijst dan ook naar de monumentale bomen.
Ondanks dat de Hoeksche Waard vooral een agrarisch gebied is staan er flink wat landelijk erkende monumentale bomen in de regio. Een groot deel van deze bomen is inmiddels meer dan een eeuw oud en enkele zijn al hard op weg om de twee eeuwen te gaan halen. Maar niet alleen hun leeftijd maakt deze bomen bijzonder. Het feit dat ze in de Hoeksche Waard staan betekent bijvoorbeeld dat ze de Watersnoodramp van 1953 hebben meegemaakt én overleefd. Normaal zijn monumentale bomen al een voorbeeld van de levenskracht die zulke oude exemplaren bezitten, maar in dit specifieke geval hebben ze dus een periode overleefd waarin ze langere tijd in (mild) brak water hebben gestaan. En ondanks dat feit verkeren de meesten nog steeds in redelijke tot goede conditie. Maar oude, monumentale bomen hebben nog meer ’te vertellen’, aldus Arie Pieters, de voorzitter van ‘Fraxinus Excelsior’, regionale bomenstichting in de Hoeksche Waard:
‘Veel monumentale bomen staan op het platteland vaak bij kerken, boerderijen, herenhuizen en (vroegere) gemeentehuizen. Dat is mooi teug te zien in de Hoeksche Waard. Veel notabelen, boeren, kerk- en gemeentebesturen vonden het 100, 150, 200 jaar geleden dus belangrijk om voor bomen een prominente plaats in te ruimen bij hun panden’.
Esthetisch waardevol
Via de nog resterende oude bomen langs dijken, rondom boerderijen etc. kan men ook een goed beeld krijgen van welke boomsoorten vroeger vaak werden aangeplant. De vitaliteit van zulke oude iepen, of oude zwarte populieren geeft ook aan hoe goed, of slecht bomensoorten het doen op de Hoeksche Waardse kleigrond. Dankzij het weidse, grotendeels vlakke polderland vallen ze bovendien extra op in dit gebied. Hierdoor is de voor boomsoorten kenmerkende vorm van de kroon al mooi vanuit de verte zichtbaar. Los van natuurwaarden, die per boomsoort verschillen, zijn zulke monumentale bomen ook een esthetische verrijking voor het landschap.
Juist doordat ze al vanuit de verte opvallen. Door een combinatie van factoren hebben de oude bomen in de Hoeksche Waard dus een heel verhaal te vertellen: Waar en door wie werden ze destijds aangeplant? Welke bomen overleven van oudsher het best op kleigrond en men kan hier dus goed onderzoeken hoe oude bomen op een ramp als de Watersnood reageren. Genoeg aanknopingspunten die laten zien waarom oude bomen een belangrijk onderdeel vormen van het Nationale Landschap de Hoeksche Waard.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


