Zo’n aanhef voor een artikel klinkt te mooi om waar te zijn en leidt tot ongeloof. Wil Hoeksche Waards Landschap een bos aanleggen of een ander natuurlandschap? Er is in de streek toch geen ruimte voor zoiets en zeker geen geld.
Nee, HWL wil geen bos of iets van die aard. Wat we wel willen is verandering en verbetering van wat we dagelijks zien, waar we langs lopen, fietsen of rijden. Wat Hoekschewaarders elke dag zien zijn de taluds van de dijken en sloten, de bermen langs de wegen. Tel eens op hoeveel kilometer bermen en oevers we hebben in de Hoeksche Waard en besef dat we er eigenlijk niets mee doen. Om de lezer te helpen: Het waterschap beheert ongeveer 1390 kilometer oevers. Dat is ongeveer 400 ha.
Oké, HWL onderhoudt een aantal hectares op een natuurvriendelijke manier. Bijvoorbeeld door anders te maaien en ook niet zo vaak. Bijvoorbeeld door het maaisel niet te laten liggen maar af te voeren, waardoor er geen extra meststoffen in de bodem komen. Maar dat is nu nog maar 52 ha. Het kan veel meer worden.
Waarom lijkt het een goed plan om bermen en taluds veel meer te benutten als natuur. Wat is er tegen een goed geschoren berm? Daar tegen is zo ongeveer alles wat we kunnen bedenken. ‘Goed geschoren’ betekent in juli in enkele weken de hele Hoeksche Waard kaal maaien op een onvriendelijke manier. Klepel maaien heet dat en het betekent dat al het leven in de bermen vernietigd wordt. Niet alleen planten, maar ook kleine zoogdieren en insecten als ze niet erg snel ter been zijn.
Bermen, dijken en oevers kunnen door ander beheer omgevormd worden tot bloemrijk grasland. Naast grassen groeien daar bloeiende kruiden, waardoor een heel ander beeld ontstaat. Denk daarbij aan al langer bestaande natuurgebieden als ‘Argusvlinder’ , waar in minder dan tien jaar orchideeën zijn gaan groeien. Maar denk ook aan de kilometers bloeiende en boeiende akkerranden. Mooi om te zien, maar ook nuttig voor bestrijding van schadelijke insecten.
Wat is nodig om dit te bereiken? Allereerst ander maaibeleid. Niet meer ‘klepelen’, maar door een maaihoogte van ongeveer 10 cm aan te houden en daarna het maaisel afvoeren voor composteren of vergisten. Niet één of twee maal per jaar alles maaien, maar faseren met een tussenruimte van ongeveer 8 weken. Dan kunnen flora en fauna zich herstellen.
CO2 uitstoot is ook nog zo’n punt. Als het maaisel wordt afgevoerd en vergist of gecomposteerd komt er veel minder CO2 vrij. Bij vergisting levert dit 280.000 m3 biogas op en 560 ton minder uitstoot in de lucht. En minder C02 uitstoot, daar zijn we allemaal mee geholpen. HWL vraagt aan terreinbeheerders zoals waterschap, provincie en rijk om mee te werken aan een mooiere Hoeksche Waard, waar ruimte is voor natuur, waar recreëren aantrekkelijker wordt, waar bedreigde insecten als bijen weer kansen krijgen en waarmee een bijdrage wordt geleverd aan duurzaam beheer.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


