Geschiedenis

Strijen is de oudste gemeente in de Hoeksche Waard. De plaats en zijn omgeving kennen een lange geschiedenis. Van 1167 tot 1459 maakte Strijen deel uit van de Heerlijkheid Strijen en Putten. Uiteindelijk werd zij als Strijensche Waard in de Zuid-Hollandse Waard opgenomen. De naam Strien is afkomstig van de gelijknamige rivier, een belangrijke handelsroute tussen de grote rivieren Schelde, Maas en Rijn.

Strijen was tijdens de Middeleeuwen een welvarende gemeenschap. Dit blijkt vooral uit de diverse opgravingen. Verschillende van deze bodemschatten worden permanent tentoongesteld in het modern vormgegeven gemeentehuis van Strijen aan het Waleplein. Het grootste deel van de archeologische vondsten worden permanent tentoongesteld in het museum Het Land van Strijen aan de Kerkstraat te Strijen.

Met de bouw van de Grote of Sint Lambertuskerk werd al in de 13e eeuw gestart. Het huidige gebouw, aan de Kerkstraat, stamt uit de 16e eeuw en is door diverse andere gebouwen voorafgegaan. De St. Elizabethsvloed van 1421 verdeelt het gebied in twee delen. Het Hollands Diep ontstaat en Brabant en Holland worden gescheiden. Strijen lag nu opeens op een eiland. Een nieuwe stormvloed in 1953 zorgde voor veel materiële schade. Ook na de vloed van 1421 bleef Strijen evenwel zijn vooraanstaande plaats behouden. Wel kwam Strijen in 1731 in particuliere handen van ambachtsheer Mattheus Lestevenon.

In 1410 werd Strijen voor het eerst verwoest door brand, aangestoken door inwoners uit Dordrecht. Een andere afschuwelijke brand in 1759 verwoestte opnieuw ruim honderd huizen in de kom van het dorp. Op 14 mei 1940 worden de dorpen Strijen en Strijensas gebombardeerd door Duitse vliegtuigen. Dit bombardement eist 8 mensenlevens en vele gewonden. Gedurende de oorlog verliezen enige inwoners het leven als gevolg van de beschietingen. De Joodse bevolking wordt afgevoerd en bijna allen vinden de dood in vernietigingskampen. Tijdens een razzia met kerst 1944 worden enkele verzetsmensen gearresteerd. Twee vinden de dood door executie. De materiële schade ook als gevolg van inundatie is dan groot.

Monumenten

Als oudste gemeente van de Hoeksche Waard is Strijen rijkelijk voorzien van de meest uiteenlopende monumenten. Op de gemeentelijke monumentenlijst staan een kleine zeventig objecten. Zo zijn diverse woningen in de Kerkstraat tot monument uitgeroepen, maar zijn bijna even zoveel fraaie boerderijen en bijvoorbeeld enkele bunkers in de Mariapolder in de lijst opgenomen. Een elftal monumenten hebben inmiddels het predicaat ‘Rijksmonument’, zoals de Nederlands Hervormde Kerk in Cillaarshoek en het Knipscheerorgel van de Gereformeerde Kerk aan het Spui. Uiteraard ontbreekt het idyllische ophaalbruggetje met sluis in Strijensas niet op de lijst.

Onderwijsinstellingen

De onderwijsinstellingen die in Strijen te vinden zijn:

  • OBS De Meerwaarde waaronder ook Peuterspeelzaal Olleke Bolleke en BSO ’t Kraaiennest
  • CBS De Weele
  • CBS Het Spui

De OBS De Patrijspoort en de OBS De Striene zijn samengegaan in een nieuwe school in het Land van Essche. De naam van de nieuwe school is OBS “de Meerwaarde”.

De gemeente Strijen kent geen instellingen voor het voortgezet, beroeps- of hoger onderwijs. Hiervoor moet de scholier naar Oud-Beijerland, Klaaswaal, Dordrecht, Barendrecht of Rotterdam.

Commercie

Naast een grote supermarkt kent Strijen een aantal winkeltjes die voornamelijk geconcentreerd zijn rondom de Kerkstraat. In deze brede winkelstraat vindt men onder andere een schoenenwinkel, boekhandel, dieren- en hengelspeciaalzaak, sportzaak en kledingzaken. Verder zijn er nog een aantal winkels te vinden in de Boompjesstraat, de tweede winkelstraat van Strijen.

Sport en recreatie

In Strijen zijn de volgende sporten in teamverband te beoefenen: Kyokushin Karate (Musashi), badminton, biljart (in verschillende horecagelegenheden), bridge, paarden- en ponysport, dammen, golf (Golfclub Strijen), handboogsport, karten (Circuit Strijen), korfbal (Ventura Sport), jeu de boules (Ventura Sport), schaatsen, fitness, zwemmen, voetbal (VV Strijen), tennis (TV Bonaventura) en volleybal.

Sinds 1985 heeft Strijen ook een eigen scoutinggroep, de Nassaugroep.

Geboren

  • Anton Corbijn (1955), fotograaf
  • Pieter Zevenbergen (1940), (sport)bestuurder en politicus

Bron: Wikipedia

______________________________

Strijensas

Bestuurlijk gezien viel Striensche Sas eeuwenlang onder De Klundert, de oorsprong hiervan ligt ver voor de 2e Sint Elisabethsvloed van 1421. Voor die tijd vormden Holland en Brabant één aaneengesloten gebied, maar werden door die niets ontziende natuurramp van elkaar gescheiden door het Hollands Diep dat toen ontstond.

Ook na 1421 oefende de gemeente Klundert nog tot de negentiende eeuw het bestuur uit over Striensche Sas, Klundert viel toen op zijn beurt overigens nog onder Holland.

Huwelijken van personen die op het Sas van Strijen woonden, werden meestal in De Klundert gesloten, de sporen hiervan zijn onder andere terug te vinden in de Gaardersboeken van De Klundert. Daarin werden behalve huwelijken, ook dopelingen en begraven personen vermeld. Kinderen werden vaak in Strijen gedoopt en er werd ook begraven bij of in de kerk van Strijen, omdat men daar ter kerke ging, een enkele keer gebeurde dat ook in ‘s-Gravendeel. Inschrijving in de gaardersboeken van Klundert gebeurde over het algemeen pro deo.

Strijensas behoorde van 1812 tot 1817 ook al tot Strijen, toen werd het een zelfstandige gemeente. Maar bij de bestuurlijke herindeling van Zuid-Holland in 1855 werd Strijensas opnieuw toegevoegd aan Strijen

Het dorp is ontstaan rond de sas (sluis) van Strijen uit 1649. De brug over de sluis is van 1908. Om de Moerdijkbruggen goed te kunnen verdedigen is er in 1937 een kazemat gebouwd, die ook de Dordtsche Kil kon afsluiten voor scheepvaart.

Johan Willem Friso verdronk in 1711 bij Strijensas.

Eén maal per jaar vindt er een dorpsfeest plaats genaamd, Hèt Sasse Dorpsfeest.