Jeugdzorg in 1 keer naar gemeenten

3

23 november 2011 – De stelselwijziging in de jeugdzorg vindt zeer waarschijnlijk in 1 keer plaats en niet in fasen. Dit gaf het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag 23 november 2011 aan tijdens een bijeenkomst over de stelselwijziging georganiseerd door de provincie Zuid-Holland. Het ministerie liet het tijdstip van de overdracht nog in het midden. Ruim 120 bestuurders en medewerkers van gemeenten en instellingen kwamen bijeen in het provinciehuis om met de provincie een eerste stap te zetten in het proces dat zij samen, maar wel ieder vanuit een eigen rol en positie, ingaan.

Samen optrekken

Gedeputeerde Jeugdzorg Rik Janssen: “Jeugdzorg is volgens mij heel simpel: een kind dat hulp nodig heeft, moet die hulp ook krijgen op het juiste moment en op de juiste plek. Wij moeten dat op een goede manier organiseren. Nu en straks in het nieuwe stelsel. Vandaag hebben we met de gemeenten afspraken gemaakt om samen op te trekken in de aanloop naar de stelselwijziging. Gemeenten zijn primair aan zet. Ik zie het als de taak van de provincie om hen vanuit de kennis, kunde en ervaring die we hebben opgebouwd, te ondersteunen”.

In belang van jeugdigen

Het Rijk legt alle jeugdzorgtaken bij de gemeenten neer. Daarbij gaat het niet alleen om een wijziging van de bestuurlijke structuur en van de organisatie van de uitvoering, maar ook om een vernieuwing van de inhoud van de zorg. Tot de overdracht blijft de provincie haar jeugdzorgtaken minimaal op het huidige niveau uitvoeren. Daarnaast voert de provincie daar waar mogelijk verbeteringen in de keten van de jeugdzorg door, zodat deze voor de nieuwe toekomst is ingericht. Dit alles in het belang van de jeugdigen.

Meer informatie

Over het jeugdbeleid in Zuid-Holland vindt u meer informatie op de webpagine Jeugd.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.