Als idealist het zwerfvuil te lijf

39

20120201-181315.jpg

strong>Ze lopen nog steeds rond. Zomaar in het wild zelfs. Mensen met een ideaal. Strijenaar Joost Talma is zo iemand.

door Ben Hameeteman

De 64-jarige inwoner ergerde zich grenzeloos aan het vele zwerfvuil op straat en kwam zelf in actie. Sinds ruim een half jaar gaat Joost Talma het achteloos weggegooide afval te lijf.

Op de fiets mét speciale aanhanger vulde hij al tientallen zakken met zwerfvuil uit het buitengebied van Strijen. En dat allemaal geheel vrijwillig! Sterker nog, Talma klom eigenhandig in de pen en bood de gemeente kosteloos zijn diensten aan.

,,Ik snap al heel lang niet dat mensen hun afval zomaar in de natuur weggooien. Ik irriteer me daar mateloos aan. Het is toch ook een rare mentaliteit? Wanneer je je zakdoek hebt gebruikt stop je hem terug in je broekzak, maar als die toevallig van papier is, wordt het op straat gegooid. Raar .’’ En als de oud-boekhouder iets eigenaardig vindt, is zijn levensmoto klip en klaar. Niet alleen erover klagen, maar zelf daadwerkelijk proberen er wat aan te doen. Zodoende schreef hij vorig jaar een mailtje naar de gemeente Strijen.

Karretje
Talma: ,,In het mailtje bood ik aan om het zwerfvuil in het buitengebied op te gaan ruimen. En in hoeverre de gemeente mij daarin dan zou kunnen ondersteunen. Al vrij snel ontving ik een mooi voorstel. Zo kreeg ik onder meer een speciaal karretje voor achter mijn fiets in bruikleen. En kon ik de gevulde vuilniszakken gewoon bij de gemeenteloods afleveren. Erg goed geregeld allemaal.’’ Hij heeft geen vaste ‘werkdagen’, maar trekt erop uit wanneer hem het beste schikt. ,,Het weer moet liefst meezitten, en ik moet ook wel voldoende tijd hebben. Want het is me enorm tegengevallen hoeveel tijd erin gaat zitten. Soms ben ik over een afstand van 500 meter wel twee uur bezig.’’

Het zijn dan ook niet slechts de achteloos weggesmeten papieren zakdoekjes die Talma opraapt met zijn knijpstok. Mensen ‘verliezen’ onderweg de meest wonderlijke voorwerpen. Onlangs viste hij een wel erg merkwaardige vondst uit de sloot aan de Broekseweg. ,,Een Albert Heijnzak met 16 lege bierblikjes. Ik dacht eerst dat het een lege zak was, maar kreeg hem erg moeilijk uit het water. Eenmaal op de kant bleek ook waarom. Op zo’n moment vraag je jezelf wel even af hoe in vredesnaam zoiets daar midden in de polder terecht kan komen.’’

Prijskaartje
Maar wat te denken van nog verpakte Cd’tjes, kussentjes met het prijskaartje (16,95 euro) er nog aan. Het zijn ongebruikelijke zaken die Joost Talma soms als zwerfvuil aantreft op zijn gemiddeld 12 kilometer lange route. Van omstanders krijgt hij veelal positieve reacties. Alleen de schooljeugd die langsfietst zegt niets. ,,Sommigen zie je denken ‘wat is dat nu voor een malloot’. Maar één malloot extra in deze maatschappij is geen probleem, toch,’’ lacht Joost Talma, met gevoel voor humor. Zolang Joost Talma kan fietsen, blijft hij de strijd met het zwerfvuil aanbinden.

Bron: Gemeente Strijen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.