Onrust door ‘snorvliegers’ in het Oude Land van Strijen

17
HOEKSCHE WAARDVoor de circa 25.000 vogels die rond de jaarwisseling in het Oude Land van Strijen verbleven, eindigde 2011 slecht en begon ook het nieuwe jaar beroerd. Dat laatste gold voor alle vogels in Nederland. De vuurwerkdeining waarmee landgenoten het nieuwe jaar inluiden, is voor vogels funest.

Radaronderzoek toonde aan dat kort na de jaarwisseling enorme vluchten vogels rondvliegen. Die zijn opgeschrikt door het losgebarsten spektakel en zoeken rust, waarbij ze zich over grote afstanden verplaatsen. Enkele dagen eerder hadden de vogels bij Strijen een andere verstoring moeten incasseren. Op 27 december waren Arie en Leen van der Linden bezig de Dwergganzen te tellen. Deze plegen te overwinteren in het Oude Land. Dat is een karwei waarvoor rust en geduld nodig is, zowel voor de tellers als voor de ganzen. Daarvan was op de 27ste echter geen sprake.

Snorvliegers

Er verschenen boven de polder twee ‘snorvliegers’, een soort parachutes met hulpmotor. Deze gingen een kwartier lang juist boven de plek waar de Dwergganzen vaak rusten met hun vliegapparaatjes stunten. Alle vogels raakten in paniek. Gevaar daarbij is dat de ganzen uitwijken naar akkers rondom, waar ze niet met applaus worden ontvangen.
Het Oude Land is een Natura 2000 gebied, hetgeen onder andere inhoudt dat zulke toeren zijn verboden. De politie werd gebeld, maar die distantieerde zich van de kwestie. Gelukkig bezit Hoeksche Waards Landschap overal vrijwilligers met goede ogen en oren, zodat nog dezelfde middag bekend was waar de heren waren opgestegen.
Na de gebeurtenis kwam onder regie van Dick van Houwelingen mailverkeer op gang, dat al op 10 januari resulteerde in een bespreking.
Daaraan namen deel twee functionarissen van Staatsbosbeheer, de beheerder van het reservaat in het Oude Land, twee man van de politie en een functionaris van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Calamiteiten

Omdat onder vrijwilligers van HWL behoefte bestaat aan een telefoonnummer dat ze bij grove overtredingen kunnen bellen, stelde Staatsbosbeheer haar calamiteitennummer beschikbaar. Dat is 06-20965142 en geldt alleen voor door Staatsbosbeheer beheerde terreinen, waaronder dus haar reservaat in het Oude Land van Strijen.
De functionaris die dan een melding krijgt, bepaalt wie hij verder inschakelt. Ook bij andere grove overtredingen in het Oude Land reservaat is dat nummer beschikbaar.

Bron: Het Kompas


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.