Burgemeester Aart Jan Moerkerke – Zicht op Strijen: Tien, negen, acht…

6

De redactie van Strijen.info zoekt dagelijks het internet af en ontvangt vele persberichten om het laatste nieuws omtrent Strijen te plaatsen. Dit keer kwamen we op de splinternieuwe website van onze nieuwe burgemeester en kwamen daar zijn mooie blog tegen over Strijen. Na een mailcontact deelde de toekomstige burgemeester mee vereerd te zijn dat we zijn blog wilden vermelden.

‘Zicht op Strijen’ is een blik in mijn belevingswereld. Aangevlogen vanaf rechts, links, boven en onder. Uiteraard veelal vanuit mijn rol als burgemeester van de mooie gemeente, maar soms ook vanuit persoonlijke ervaringen, emoties en gedachten…

Tien, negen, acht…

Burgemeester Moerkerke

Het grote aftellen is begonnen! In december al het vertrouwen van de gemeenteraad krijgen en pas vanaf maart aan de slag kunnen, duurt tergend lang. Vooral als daar nieuwjaarsrecepties tussen zitten. Eigenlijk wil je er bij zijn, maar je mag nog niet… en je mist hierdoor veel ‘ideale’ gelegenheden om inwoners en bedrijfsleven van Strijen op een laagdrempelige manier te leren kennen. Om toch een beetje betrokken te blijven, blader je door wat dossiers, ga je af en toe voorzichtig op bezoek en speur je het internet af naar mogelijk geschikte woningen. En op z’n egeltjes heb je alvast wat kennismakingsgesprekken. Natuurlijk met de belangrijkste veiligheidsmensen, waaronder de brandweercommandant, de ambtenaar rampenbestrijding en openbare orde en veiligheid en de directeur van de veiligheidsregio. Je weet tenslotte nooit of je snel met een ramp te maken krijgt. De kans is uitermate klein, maar nooit bestaat niet en daar moet je op voorbereid zijn.

Daarnaast inmiddels op bezoek geweest bij mijn toekomstige collega’s: de twee wethouders, de gemeentesecretaris, de griffier en de fractievoorzitters. Het signaal was bij iedereen hetzelfde: van harte welkom, de medewerkers van de gemeente leveren goed werk, de politiek is misschien in het debat soms een beetje scherp maar na afloop heffen we het glas met elkaar, let op de samenwerking in de regio want op dat gebied verwachten we het nodige van je, maar vergeet ook je eigen gemeente niet, probeer hier wel zo snel mogelijk te komen wonen want dat wordt bijzonder op prijs gesteld en geniet van deze bijzondere functie. Dat schept vertrouwen! En dat genieten komt zeker goed.

Een andere tip kreeg ik van onze kaasboer, tevens voorzitter van de BIZ (Bedrijven Investerings Zone). De welkomstwoorden bij het winkelen ‘En u bent de nieuwe burgemeester’ waren het startsein voor een leuk gesprek. Zijn tip: Strijen heet je makkelijk welkom, geeft je het voordeel van de twijfel, maar je moet wel laten zien dat je iets voor Strijen over hebt om er echt bij te gaan horen.

Inmiddels zijn in al die gesprekken al een aantal uitspraken ontlokt:
1) Ik ga mijn uiterste best doen om voor 1 augustus in Strijen te wonen;
2) De tip van de kaasboer neem ik ten harte;
3) Als ik een plekje in Strijen heb gevonden, laat ik daar zeker mijn hond uit;
4) Alle verenigingen krijgen binnen een jaar een bezoekje van me;
5) De Hoeksche Waard krijgt er iemand bij die zal vechten voor een goede samenwerking, waarin niet alleen nemen maar ook geven de basis is;
6) Ik gebruik Strijen niet als springplank om binnen enkele jaren te vertrekken naar een andere gemeente;
7) Ik zal binnen de eerste termijn van zes jaar iets achterlaten, waarvan Strijen (en ikzelf) met trots van kan zeggen ‘Dat heeft ie toch maar mooi voor elkaar gekregen’.

De laatste uitspraak noem ik toch nog even apart: ‘Mag ik bij u komen eten? Dan krijg u er een etentje voor terug’. In de komende maanden zal het regelmatig voorkomen dat ik avondafspraken heb. Het lijkt me ontzettend leuk (en vooral ook leerzaam) om dan bij inwoners van Strijen mee te kunnen eten. Gewoon wat de pot schaft, als het maar gepaard gaat met een praatje over Strijen. Ik beloof dat ik alle ‘etentjes’ beloon met dezelfde wederdienst bij mij thuis, zodra ik gesetteld ben. Ik maak heerlijke maaltijdsoepen (van Javaanse Saotosoep tot ouderwetse erwtensoep), draai voor een ‘gewone’ vlees-aardappels-groente maaltijd mijn hand niet om en tover op verzoek lekkere tappas op tafel.

Tot Striens!

Bron: www.moerkerke.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.