Zes gemeentelijke monumenten erbij in Strijen

769
1 van de mooie monumentenwoningen gelegen aan de Nieuwestraat

STRIJEN – Het college van Strijen heeft zes panden in de gemeente Strijen aangewezen als gemeentelijk monument. Deze panden zijn dermate monumentwaardig of beeldbepalend dat zij een plek op de monumentenlijst verdienen. Het gaat om de woningen Nieuwestraat 15, Weelsedijk 61, Molenstraat 39, Schelpweg 12, Kerkstraat 78a en Kerkstraat 81 in Strijen.

Wethouder Geràldo Janssen bezocht de familie Biesheuvel, de eigenaren van één van de onlangs tot monument aangewezen panden. Zij zijn erg verheugd met deze erkenning voor hun bijzondere woning. De heer Biesheuvel:  “Toen we deze woning twintig jaar geleden kochten, hebben we na de verbouwing veel zorg besteed aan het terugbrengen van de originele elementen. De woning is gebouwd in 1912 en we zijn er erg trots op dat deze nu een monumentale status heeft”.

Alle eigenaren van de nieuw aangewezen gemeentelijke monumenten ontvingen een bordje ‘gemeentelijk monument’ dat zij aan de voorgevel van hun woning kunnen bevestigen.

Monumentenbeleid
De gemeente Strijen kent een gemeentelijk monumentenbeleid. Met dit beleid probeert de gemeente panden met een cultuurhistorische waarde te behouden. Enige tijd geleden is de gemeentelijke monumentenlijst geactualiseerd. Er is onderzocht of er panden in de gemeente zijn die dermate monumentwaardig dan wel beeldbepalend zijn dat die een plaats op de monumentenlijst verdienen. Dit wordt bepaald op basis van criteria van cultuurhistorische en architectuurhistorische aard, ensemblewaarden, gaafheid en zeldzaamheid. De Monumentencommissie Strijen adviseert hierin.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.