Betaal je maandelijks te veel voor energie?

187

Tegenwoordig zijn er veel energieleveranciers waar je je gas en stroom kunt inkopen. De producten en prijzen zijn verschillend, maar een ding is hetzelfde: je betaalt maandelijks een vast bedrag dat berekend is op een schatting van je werkelijke verbruik. Een enkele keer per jaar wordt dit bedrag verrekend met een jaarafrekening. Voor wie onverwachts te veel betaald heeft voor de verbruikte energie van het afgelopen jaar, kan dit een fijne verrassing zijn. Dat geld ontvang je namelijk terug. Voor wie meer verbruikt heeft dan geschat, kan het een onaangename onverwachte verrassing zijn. Het is daarom als inwoner van Strijen verstandig om goed te kijken naar wat je maandelijks betaalt.

Controleer het verbruik

Je kunt je meterstanden, als je een slimme meter hebt, eens in de zoveel tijd doorkrijgen van de energieleverancier. Zo weet je een beetje wat je maandverbruik is, al wijkt deze in de winter heel erg af van die in de zomer. De leverancier kan op basis van jouw verbruik een schatting maken van het gemiddelde maandverbruik. Een betrekkelijk warme winter levert minder stookkosten op, waardoor je maandbedrag misschien te hoog uitvalt. Dan betaal je al snel te veel. Door het jaar heen kun je je energieverbruik wat vaker blijven peilen om te zien of je nog steeds goed zit. Zo voorkom je dat je bij een jaarafrekening veel moet bijbetalen. Met een energie-appkun je het energieverbruik makkelijk in de gaten houden. Je hebt dan wel een slimme meternodig, of je moet de meterstanden handmatig doorvoeren.

 

Hogere belastingen op energie

Een extra belangrijke reden om je maandbedrag goed te checken, is het feit dat de regering de belastingen op energie fors omhoog heeft bijgesteld. Nederland moet zich aan het Klimaatakkoord houden, waardoor het energieverbruik door hogere kosten ontmoedigd wordt. Sommige energieleveranciers hebben daarop de energietarieven flink aangepast. Op jaarbasis kun je hierdoor honderden euro’s meer gaan betalen aan energie. En dat is een flink bedrag.

Veranderde energietarieven

Het is altijd verstandig om eens in het jaar te controleren of je bij een andere leverancier mogelijk goedkoper uit bent. Door jaarlijks te controleren hoe de tarieven zijn en wat een eventuele welkomstkorting bedraagt, kun je op jaarbasis vaak veel besparen op energiekosten.

Heb je het niet breed en is het lastig voor jou de komende maanden door te komen? Dan is het verstandig om te checken of je maandbedrag klopt met de verwachtingen. Misschien betaal je wel te veel. Leuk bij de jaarafrekening, omdat je dan veel geld terug kunt krijgen, maar misschien heb je het nu hard nodig