Koninklijke Erepenning voor zangvereniging Kunstmin ter ere van het 100 jarig bestaan

451
Foto's Gemeente Hoeksche Waard

Voor bestuur en leden van zangvereniging Kunstmin uit Strijen is zaterdag 18 mei 2019 een dag die geschiedenis schrijft. Niet alleen vanwege het spectaculaire jubileumconcert ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het koor, maar niet minder door de ontvangst van de Koninklijke Erepenning uit handen van locoburgemeester Joanne Blaak-van de Lagemaat.

De Griekse filosoof en schrijver Plato wist het al: ‘muziek geeft een ziel aan de wereld, vleugels aan de geest, kracht aan de verbeelding, charme aan de droefheid, vreugde en leven aan alles op aard. Zij ligt aan de oorsprong en is een deel van alles wat goed, waar en schoon is’.

En dat dit echt zo is, hebben de talrijke bezoekers zaterdagavond ervaren tijdens het jubileumconcert van zangvereniging Kunstmin in dorpshuis Streona in Strijen. Even na half acht zet muziekvereniging Tavenu uit Schenkeldijk de toon en brengen de muziekinstrumenten Conquest of Paradiso tot leven. Voor de buiten de zaal wachtende koorleden hét signaal om al zingend richting podium te schrijden. Het concert kan beginnen.

Maar voor het zo ver is, krijgt Joanne Blaak het woord. “Ik vind het een hele eer om als locoburgemeester samen met u in Streona het 100-jarig jubileum van uw koor te vieren. Wat een geweldig jubileum! Namens het gemeentebestuur van gemeente Hoeksche Waard feliciteer ik u dan ook van harte met deze bijzondere mijlpaal. Ik laat het vanavond niet alleen bij woorden, maar ik mag ook – hoe bijzonder, zeker gelet op de strenge eisen en voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen – ook de Koninklijke Erepenning uitreiken. Dit is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die onze Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger, u dus! Het feit dat de Koning besloten heeft dat uw vereniging op basis van de positieve uitkomsten van het onderzoek en de aangeleverde informatie in aanmerking komt voor de Koninklijke Erepenning is een hartelijke felicitatie en applaus waard”, aldus locoburgemeester Joanne.

Namens bestuur en leden van zangvereniging Kunstmin neemt voorzitter Riet van Antwerpen dankbaar en met gepaste trots de Erepenning en de bijbehorende oorkonde in ontvangst. Tot slot van de officiële plechtigheid ontvangen alle koorleden persoonlijk een roos en een handdruk van de locoburgemeester, waarna Kunstmin ‘Memory’, het eerste lied van het programma ten gehore brengt. De bezoekers gaan er helemaal voor zitten, want nu komt waarvoor zij gekomen zijn: zang en muziek!