Automobilisten in Strijen zijn steeds duurder uit

70
Foto Pixaby

Als we de huidige kosten waar Nederlandse automobilisten mee te maken hebben vergelijken met die van 2009, dan blijkt dat we op dat vlak vandaag de dag bijna een kwart duurder uit zijn dan zo’n 10 jaar geleden. Naast een aanhoudende stijging van de wegenbelasting werden het afgelopen decennium ook de kosten voor brandstof, parkeren en verzekeren steeds verder opgeschroefd. Daarnaast moeten automobilisten tegenwoordig ook meer betalen voor reparaties, vervangende onderdelen en winterbanden.

Forse stijging premies autoverzekering

Met name de premies voor autoverzekeringen zijn de afgelopen jaren fors gestegen, waarbij vooral de WA-verzekering eruit springt met een toename van maar liefst 13 procent. Als we het gemiddelde van de WA-, WA-casco- en allriskverzekeringen van alle verzekeraars nemen, dan is er nog steeds sprake van een pittige stijging van 10 procent. Concreet betekent dit dat een gemiddelde autoverzekering voor een automobilist in Strijen van 582 euro in 2018 naar 640 euro in 2019 is gestegen. Met het oog op dit soort forse prijsstijgingen, die waarschijnlijk ook de komende jaren aan zullen houden, is het zonder meer lonend om elk jaar op zoek te gaan naar een mogelijk nieuwe goedkope autoverzekering.

Concurrentie leidde tot bodemtarieven

De reden waarom recentelijk dit soort forse prijsstijgingen voor autoverzekeringen doorgevoerd werden is eigenlijk vrij eenvoudig. Jarenlang woedde er een stevige concurrentiestrijd tussen tal van Nederlandse autoverzekeraars, waardoor er volop gestunt werd met zo laag mogelijke premies om daarmee nieuwe klanten te kunnen trekken. De Nederlandse Bankwaarschuwde de verzekeringsmaatschappijen de afgelopen jaren regelmatig dat deze vorm van stunten met tarieven onverstandig was, omdat er zo een te geringe buffer werd opgebouwd om alle ingediende schadeclaims te kunnen betalen. Uit angst om klanten te verliezen duurde het uiteindelijk nog best lang voordat de eerste verzekeraar overstag ging en besloot om de premies van haar (te) goedkope autoverzekering te verhogen.

Hogere kosten veroorzaken stijgende premies

Mede met het oog op de forse stijging van het aantal verkeersongevallen sinds 2018 konden verzekeringsmaatschappijen er gewoonweg niet langer omheen om een hogere premie bij hun klanten in rekening te brengen. De meeste verkeersongevallendie vandaag de dag plaatsvinden staan in verband met automobilisten die meer aandacht voor hun telefoon hebben dan voor hetgeen zich op de weg afspeelt. Dit soort ongelukken leiden vaak tot hoge schadeclaims die door de verzekeraars vergoed moeten worden. Daarnaast zijn auto’s door de jaren heen vanwege allerlei nieuwe digitale technieken ook steeds complexer en daardoor duurder in het onderhoud geworden. Als er in het verleden bijvoorbeeld een buitenspiegel vernield werd, dan kon deze vrij eenvoudig snel en relatief goedkoop vervangen worden. In moderne voertuigen is het niet uitgesloten dat zo’n buitenspiegel van allerlei digitale gadgets voorzien is, zodat vervanging ervan veel duurder uitpakt en de verzekeraar dus ook veel meer geld voor het schadeherstel uit zal moeten keren. In beide hierboven genoemde gevallen zijn het trends die volgens de verzekeraars het in rekening brengen van hogere premies rechtvaardigen, waardoor automobilisten uiteindelijk duurder uit zijn.