Voedselbank Dordrecht plukt de laatste peren bij Plukhoek Mookhoek.

55
Foto Plukhoek Mookhoek

Mookhoek – Dat vrijwilligerswerk zinvol is, weten ze al lang bij de voedselbank in Dordrecht. Maar dat perenplukken zo gezellig kan zijn dát hadden ze niet verwacht. Meer dan 50 kisten stoofperen werden vrolijk ingeladen bij Plukhoek Mookhoek, een bloemen-, en fruitpluktuin direct achter Kiltunnel in het plaatsje Mookhoek.

16 Vrijwilligers zijn er een aantal dagen maar druk mee geweest. Het plukken van mooie stoofpeertjes in de boomgaard die al meer dan 80 jaar oud is. Gedurende het seizoen konden alle bezoekers zich uitleven, maar nu de Plukhoek gesloten is, was het de beurt aan de voedselbank. De laatste peren werden weggeplukt opdat er niets verspilt wordt.

Verschillende soorten onbespoten stoofperen konden worden geoogst. Dat is een nieuwigheid voor een groot percentage van de voedselbank-bezoekers, die immers een andere eetcultuur gewend zijn. Ze hebben nog nooit van de oer-Hollandse stoofpeer gehoord. Daarom krijgen de cliënten bij het uitdelen van de stoofperen een recept waarin staat hoe ze bereid kunnen worden.

De voedselbank was blij met dit gezonde product, het is vaak moeilijk om aan duurzaam gekweekte versproducten te komen. Ze namen de uitnodiging om volgend jaar weer te komen plukken met beide handen aan.

Ook nieuwsgierig naar Plukhoek Mookhoek? Vanaf eind mei gaan ze weer open en kan er weer geplukt worden. Houd hun FB/insta/website in de gaten!