Patrijzen inventarisatie 2020 in de Hoeksche Waard van start

54
Foto Pixabay

HOEKSCHE WAARD – Omstreeks 6 en 20 februari en 5 maart, met mogelijk een uitloop naar de week van 19 maart, gaan de vrijwilligers in de Hoeksche Waard voor het 3e jaar weer op pad om broedparen patrijzen in de Hoeksche Waard te inventariseren. Het aantal patrijzen in de Hoeksche Waard is net als elders flink afgenomen, maar er zijn er nog wel. Daarom willen we graag weten waar ze zitten.

Echte boerenlandvogel

De patrijs is een echte boerenlandvogel die houdt van open gebied. Maar hij laat zich slecht zien. Zijn grijs met bruin gestreepte verenpak vormt een goede camouflage. In de winter houden de patrijzen zich op in kluchten, die bestaat uit het ouderpaar met de nakomelingen. Vanaf half februari vliegen de jonge patrijzen uit, op zoek naar een eigen territorium. 

Inventarisatie met mp3 speler

Vrijwilligers van CCHW, Hoekschewaards Landschap, LTO Noord, de WBE, Rietgors en andere natuurliefhebbers lopen rond zonsopgang of zonsondergang met een mp3 speler door de polder. In de mp3 speler zit het geluid van een patrijzenhaan. Zitten er andere patrijzenmannetjes in de buurt, dan reageren zij op de roep uit de mp3 speler om hun territorium te verdedigen.

Gebieden

We hebben niet genoeg vrijwilligers om de hele Hoeksche Waard te inventariseren. De inventarisatie vindt nu plaats in de onderstaande gebieden:

U kunt in deze gebieden telkens 2 mensen in het donker zien lopen die bezig zijn met de inventarisatie. Ze zijn herkenbaar aan de gele hesjes en hebben een mp3 speler bij zich.

 Meer vrijwilligers gezocht

In 2018 en 2019  is een inventarisatie uitgevoerd met de mp3 speler. Om een goed beeld te krijgen moet dit over een reeks van jaren worden uitgevoerd. Een groot deel van de Hoeksche Waard wordt nog niet onderzocht. Heeft u belangstelling om mee te doen, meld u zich dan aan via info@cchw.eu.

Een brede samenwerking is noodzakelijk om de patrijs voor de Hoeksche Waard te behouden. Alleen met elkaar lukt het om ook in de toekomst de patrijs nog te kunnen zien in de polders van de Hoeksche Waard.

Meer informatie:

CCHW Janneke Zevenbergen/Mellany Klompe 06 23 28 68 42 of 06 51 17 61 39 info@cchw.eu