Damherten Hoeksche Waard: provincie wil ingrijpen vanwege veiligheid

94
Damhert in de Hoeksche Waard - Foto Hilco Fransooijs

Maandag 27 september heeft KRO-NCRV Pointer een uitzending gemaakt over faunabeheer, met als voorbeeld de damherten in de Hoeksche Waard. Hier loopt een groep van zo’n 40-50 verwilderde damherten tussen Strijen en Numansdorp rond. Vooral vanwege reële kans op onveilige verkeerssituaties en op schade heeft de provincie besloten in te grijpen. Dit besluit is genomen na een afweging van diverse maatschappelijke belangen en in overleg met betrokken partijen.

De damherten in de Hoeksche Waard horen van nature niet thuis in het gebied. Zo’n 20 jaar geleden zijn er een paar ontsnapt uit een hertenkamp. Inmiddels is de groep verwilderde damherten gegroeid tot zo’n 40-50 dieren. De groep veroorzaakt op dit moment nog geen problemen, maar het aantal dieren wordt steeds groter. Daarmee zal de groep zich ook buiten het gebied gaan begeven, met name de mannetjes. Het risico op aanrijdingen zal dan aanzienlijk stijgen. Dit weet de Provincie Zuid-Holland door ervaringen met de damherten in de Noord- en Zuid-Hollandse duingebieden en op basis van onderzoek.

Wens om beheer

De provincie heeft daarom besloten alle damherten uit het gebied te verwijderen door afschot. Preventieve maatregelen nemen als het plaatsen van hekken en roosters lijken in dit open weidse gebied ondoenlijk. Sommige bewoners willen de dieren graag kunnen blijven bezoeken en hebben gevraagd om beheer van de groep. De provincie begrijpt die wens, maar kiest hier niet voor omdat dit zou betekenen dat er oneindig afschot moet plaatsvinden. Ieder jaar zou dan 35% van de dieren moeten worden afgeschoten om de huidige omvang te behouden. Hierbij worden er op termijn dus veel meer gedood, elk jaar opnieuw tussen de 15 en 20 dieren. Daarbij is het hier zo dat het gaat om verwilderde dieren: ze horen niet van nature in het gebied thuis. Dit alles heeft de Provincie Zuid-Holland ertoe doen besluiten de groep volledig te verwijderen.

Rechtszaak

Op dit moment vindt er geen afschot plaats. Animal Rights heeft namelijk een rechtszaak tegen de provincie aangespannen. De rechter heeft besloten dat de provincie tot de uitspraak geen herten in het gebied mag doden. Uiteraard is daarop de uitvoering direct stilgelegd. De zitting vindt begin november plaats.

Vanwege de lopende rechtszaak heeft de provincie met de programmamakers van Pointer afgesproken de vragen schriftelijk te beantwoorden. Bekijk de volledige beantwoording aan Pointer over damherten in de Hoeksche Waard(verwijst naar een andere website).

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.