Odensehuis Hoeksche Waard slaat vleugels uit naar Buurthuis  Me Mekaer Strijen

170
Het buurthuis in Strijen is nu ook inloophuis voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie - Foto Archief

Buurthuis Me Mekaer in Strijen biedt vanaf donderdag 4 januari een dag per week (van 10.00 tot 15.00 uur) onderdak aan het Odensehuis Hoeksche Waard. Deze uitbreiding van het inloophuis voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie geldt voorlopig voor een jaar.

Gemeente Hoeksche Waard maakt deze proefperiode financieel mogelijk. Wethouder Joanne Blaak zal op donderdag 11 januari tussen tien en elf uur de officiële opening verrichten. Els van Veen van buurthuis Me Mekaer  is blij met de komst van het Odensehuis ‘omdat er in het oosten van de Hoeksche Waard niets is voor mensen met beginnende dementie’.

Assistent-coördinator Lianne van Dam neemt de leiding op zich. Zij vertelt dat de behoefte om ook aan de oostelijke kant van het eiland een Odensehuis op te zetten al langer bestaat. ,,Voor veel mensen is de afstand naar Oud-Beijerland een hinderpaal. Van onze bezoekers komt 60 procent uit Oud-Beijerland. Onze ervaring is dat de behoefte aan ontmoetingsplekken voor mensen met dementie steeds groter wordt. In de Hoeksche Waard krijgt één op de drie mensen ermee te maken.’’

Els van Veen en Lianne van Dam onderstrepen dat voor iedereen die te maken krijgt met dementie een warme ontmoetingsplek moet zijn. Het uitgangspunt van het Odensehuis is dat mensen zichzelf kunnen zijn, dat wordt gekeken wat er nog wel mogelijk is, maar waar niets hoeft en iedereen vrij is om iets te doen.

De filosofieën van buurthuis Me Mekaer en het Odensehuis overlappen elkaar in het verlangen om mensen zolang mogelijk sociaal actief te houden, te verbinden, elkaar te ontmoeten en leren kennen. Els van Veen: ,,Onze opzet is om eenzaamheid tegen te gaan.’’ Lianne va Dam: ,,Ik droom ervan dat we in nog meer dorpen zo’n warme plek kunnen realiseren.’’


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.