ID-kaart voor kind duurder

13

ID-kaart

De Nederlandse Identiteitskaart (NIK) voor kinderen tot 14 jaar kost nu nog 9,30 euro. Volgend jaar gaat dat veranderen.

Het rijk vraagt met ingang van 2012 voor iedere verstrekte ID-kaart meer leges en dat betekent dat de kaart bij het gemeenteloket duurder wordt. De prijs komt waarschijnlijk uit rond 30 euro.

Op 26 juni 2012 vervallen alle bijschrijvingen van kinderen in de paspoorten van hun ouders. Dit heeft te maken met een Europese Verordening. Zodoende moeten alle kinderen die naar het buitenland reizen zelf een paspoort of ID-kaart hebben. Daarom is het wellicht verstandig om nog dit jaar een ID-kaart aan te vragen, volgens het goedkope tarief. Voor kinderen die naar een land buiten Europa reizen, is een ID-kaart niet voldoende. Voor paspoorten gelden geen speciale tarieven voor kinderen. Kinderen die niet naar het buitenland reizen zijn tot hun 14e jaar niet verplicht een legitimatiebewijs te hebben.

Wat zijn de voorwaarden?
– Het kind moet zelf meekomen voor de aanvraag en het afhalen van de ID-kaart;
– Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming van de ouders nodig;
– Voor de kaart is één pasfoto nodig. Pasfoto’s kunnen eventueel in het gemeentehuis worden gemaakt;
– Wanneer het kind al eerder zelf een ID-kaart of paspoort heeft gehad moet dit worden meegenomen.
– Het paspoort waarin het kind – eventueel – is bijgeschreven moet worden getoond.

Na een week is de kaart klaar en kan deze worden opgehaald. Kijk hier voor de openingstijden van het gemeentehuis.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.