Prijs voor voormalig Strijenaar Anton Corbijn

38

Anton Corbijn een aantal jaar geleden in het gemeentehuis van Strijen.

Zangers Bono (U2) en Chris Martin (Coldplay) hebben vanmiddag een eerbetoon gebracht aan fotograaf Anton Corbijn, tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan Corbijn.

Martin en Bono traden op onder begeleiding van het Metropole Orkest, net als de Duitse zanger Herbert Grönemeyer. Ook was er tijdens de uitreiking een videoboodschap van Tom Waits te zien, en droeg Bono teksten voor van Herman Brood. Schrijver Cees Nooteboom, fotograaf Stephan Vanfleteren en schrijver/dichter Bart Chabot hielden een speech.

De prijs werd vanmiddag uitgereikt door prinses Máxima in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Corbijn (56) kreeg de prijs ‘omdat hij een belangrijke beeldmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is en geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors’, aldus de jury.

Corbijn is naast de huisfotograaf van U2 bekend als regisseur van muziekvideo’s voor Johnny Cash, Nirvana en Joy Division. In 2007 verscheen zijn eerste speelfilm Control, vorig jaar The American, met George Clooney en Thekla Reuten.

Fonds
Aan de prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Ook stelt het fonds 75.000 euro ter beschikking van de door de prijswinnaar op te richten cultuurfonds. Voor het weekend werd bekend dat Corbijn dat geld zal besteden aan het Haagsche Bluf Fonds, dat projecten financieel gaat ondersteunen die het kunstklimaat in Den Haag Stimuleren.

(Bron: Volkskrant.nl)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.