Buxusrups duikt ook op in Strijen

772

Strijen – De welbekende Buxusrups die in korte tijd heel je Buxushaag kaal kan eten is sinds deze week ook actief in Strijen. Bewoners van o.a. het Bloesemhof hebben nu kale struiken die ze weg kunnen gooien.

Hieronder vindt u informatie hoe u de rups kunt herkennen en hoe u kunt voorkomen dat uw buxus kaalgevreten wordt.

Hoe te herkennen

Heeft u dode blaadjes, kale takken en spinnewebben in uw buxus? Dan is de kans groot dat de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld.

Rups

De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Ze zijn herkenbaar aan een felgroen lijf met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen en een zwarte kop. Een volgroeide rups is ongeveer 4 cm groot.

Pop

Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is crèmekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. De pop bevindt zich in een stevig gespannen cocon.

Mot (vlinder)

De zwart-witte mot heeft een spanwijdte van 3 tot 4 cm en leeft ook op buxus. Momenteel is de rups erg actief en gaat deze zich verpoppen. Na een maand verschijnen de vlinders en worden eitjes gelegd. Deze eitjes komen uit in het voorjaar.

Bestrijdingsmogelijkheden voor particuliere tuineigenaren

Verwijder zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand en knip de spinsels weg. Een zwaar aangetaste struik kunt u het beste volledig verwijderen of zo laag mogelijk afknippen. Voer de afgeknipte takken en verwijderde struiken daarna af in een afgesloten zak of container. Omdat zich meerdere generaties per jaar kunnen ontwikkelen, neemt het aantal rupsen – zonder bestrijdings¬≠maatregelen – sterk toe in de loop van de zomer. Controleer de buxus daarom al in het voorjaar op rupsen en begin zonodig direct met bestrijding. Blijf daarna regelmatig controleren omdat herbesmetting vanuit de omgeving het hele groeiseizoen kan plaatsvinden. Ook in daaropvolgende jaren kan weer opnieuw besmetting vanuit de omgeving plaatsvinden.

Behandeling gewasbeschermingsmiddel

U kunt ook een behandeling met gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Er zijn diverse middelen toegelaten voor particulieren die werken tegen rupsen. Hoewel daarop niet specifiek onderzocht, zijn deze middelen naar verwachting ook effectief tegen de buxusmot. Het betreft middelen die zijn gebaseerd op de werkzame stoffen piperonylbutoxide en pyrethrinen, zoals Pyrethrum Spray, Pyrethrum Plantspray, Luxan Pyrethrum vloeibaar en Spruzit Vloeibaar. Zorg ervoor dat de rupsen met de bespuiting goed worden geraakt. Herhaal de bespuiting een of twee keer, steeds na ongeveer 12 dagen. Dit is nodig, omdat bij een bespuiting meestal niet alle rupsen worden geraakt. Bovendien werken de middelen alleen goed tegen jonge rupsen; oudere rupsen, poppen en eitjes worden hiermee onvoldoende bestreden. Controleer regelmatig of er nog (nieuwe) rupsen worden aangetroffen. Tegen het eind van de zomer kunnen alle stadia tegelijkertijd in de buxus gevonden worden.

Volg bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen altijd de aanwijzingen op het etiket.

Foto Wietske van der Stelt