Restauratie luchtwachttoren van start gegaan

0

Wethouder Janssen onthult het bouwbord.

Gisteren, dinsdag 6 december 2012, is officieel begonnen met de restauratie van de luchtwachttoren in Strijensas.

Onder het toeziende oog van de architect, eigenaar, aannemer en initiator nam wethouder Geràldo Janssen dinsdag de officiele aftrap voor de renovatie. Hij onthulde een bouwbord, met daarop onder meer een enorme foto van de luchtwachttoren.

De toren staat inmiddels in de steigers en de bouwvakkers zijn al aan de klus begonnen. Zij gaan onder meer in de weer met betonherstel. Tevens wordt het karakteristieke raamwerk rondom de toren volledig vernieuwd. De restauratie moet in principe op 1 april 2012 zijn afgerond. De Oudheidkundigevereniging Strijen is voornemens om op dat moment een expositie over de markante luchtwachttoren in te richten. Hiertoe zijn ze nog op zoek naar foto’s en ander materiaal.

Het in 1953 gebouwde verdedigingswerk is de nog enige overgebleven luchtwachttoren van Zuid-Holland. De gemeente Strijen is al enige tijd bezig om de in slechte staat verkerende gemeentelijk monument bij Strijensas gerestaureerd te krijgen. Aangezien meerdere partijen zeggenschap hebben over het historische bouwwerk, waren echter eerst goede onderlinge afspraken noodzakelijk.

De restauratie is begroot op 140.000 euro. Het bedrag werd uiteindelijk bijeengebracht via een provinciale subsidie van 35.000 euro, een Europese subsidie van 70.000 euro en een eigen gemeentelijke bijdrage van 35.000.

Bron: Gemeente Strijen