Kadootjes voor heel de wereld

0

STRIJEN – Op 15 december geven de leerlingen van groep 5 t/m 8 ‘hun kadootje aan de wereld’. De bekende schrijfster Merel van ’t Wout presenteert deze dag haar boek “Kadootjes voor heel de wereld “op Basisschool De Meerwaarde in Strijen.

Het boek inspireert kinderen maar ook volwassenen op zoek te gaan naar hun unieke talent. Iedereen heeft iets bijzonders te geven aan de wereld. In groep 7 en 8 wordt de Engelse versie van het boek voorgelezen. De leerlingen maken ook briefkaarten voorzien van een boodschap (mijn kado aan de wereld) en versturen deze. De gedachte achter de boekpresentatie heeft te maken met de slogan van de school ‘Elk kind heeft het’: ieder kind heeft zijn eigen talent en meerwaarde.

De Meerwaarde wil deze dag ook haar kadootjes aan de wereld geven door samen met alle leerlingen de voedselbank Hoeksche Waard te ondersteunen. Aan alle leerlingen wordt gevraagd om een product mee naar school te nemen zodat de minima in de Hoeksche Waard ook iets extra’s hebben met de Kerstdagen. ‘De mooiste kadootjes komen uit je hart en je geeft ze aan de wereld.’

‘Kadootjes voor heel de wereld’ is onderdeel van een serie kinderboeken. Alle boeken hebben een boodschap zoals: vertrouw op je gevoel, iedereen is belangrijk, wees wie je bent, volg je dromen. In de boekjes worden de lezers en lezertjes persoonlijk aangesproken: het gaat over jou en niet – zoals gebruikelijk in kinderboeken – over een beer of prinses. Hierdoor is er veel ruimte voor fantasie en eigen interpretatie.

Het boek is voor kinderen van 3-9 jaar, maar Merel hoopt met de boekjes ook volwassenen te bereiken. Het lijkt een luxe: doen wat je leuk vindt, maar als je doet wat je echt leuk vindt, word je er meestal ook goed in en haal je het beste uit je jezelf.

De reacties op het verhaal en de illustraties uit het boek zijn heel verrassend. Enkele reacties van kinderen zelf:

Koen 4 jaar: “Mama gaat werken, ze verkoopt schilderijen. Dat is goed, anders blijft de wereld maar kaal. Ik ga als ik groot ben de wereld ook mooi versieren”(reactie illustratie ‘kale wereldbol’).

Max 5 jaar: “Als ik een berg zie, loop ik er altijd even omheen. Dat zou ik hier ook doen” (reactie illustratie ‘pas met obstakels’).

Puck 10 jaar: “Ik word later actrice, dat is mijn cadeau”.

Over de auteur
Auteur Merel van ’t Wout is kledingstyliste, trainer en schrijver. Ze traint bedrijven, modewinkels en kapsalons en geeft advies aan particulieren. Tijdens het geven van kledingadviezen merkte ze dat maar weinig mensen doen wat ze echt leuk vinden. Als kind heb je vaak wel een idee of voorkeur, maar naar mate je volwassen wordt, vergeet je dit vaak of word je een andere richting uitgestuurd.

Door hier weer mee in contact te komen kom je dichter bij je passie. In februari 2012 wordt het vervolg verwacht: ‘De hartenschat’. ‘Kadootjes voor heel de wereld’ is het 5e boek dat Merel uitbrengt. Eerder bracht zij uit Kleding Genoeg VROUWEN en Kleding Genoeg MANNEN.

Illustrator Michiel Moormann
Na het afronden van de kunstacademie heeft Michiel Moormann in zijn loopbaan als illustrator een zeer gevarieerde portfolio opgebouwd. Van een prentenboek voor het Maritiem Museum en een installatie voor het Kinderboekenbal tot onderwijsgerelateerde opdrachten zoals een concept voor tijdelijke speeltuinen bij bouwputten. Echter kinderboeken illustreren is iets wat er bij hem qua interesses uitspringt.

‘Kadootjes voor heel de wereld’ is verkrijgbaar in de boekhandel of online via www.bol.com en kost € 12,95. Er is ook een Engelstalige versie: ‘Presents around the world’.

Bekijk het filmpje van de boeklancering.