Schoorsteen houdt beeld vlasroterij levend

18

Schoorsteen houdt beeld vlasroterij levend

Strijen – Wanneer er niets was gedaan zou binnen enkele het unieke complex aan de Kooilandsedijk in Strijen niet meer herinnerd hebben aan de vlasteelt in de Hoeksche Waard. Dankzij restauratie van de stenen schoorsteen van de vlasroterij is dit voorkomen.

Hierdoor zal de schoorsteen als ‘landmark’ zichtbaar blijven. Informatie over de vlasverwerking in de Hoeksche Waard zal voortaan op deze plek te vinden zijn.

Ooit stonden er in Nederland ruim 10.000 van dergelijke ronde fabrieksschoorstenen. Ze waren onmisbare elementen binnen de vlasverwerking. De schoorsteen in Strijen had de laatste jaren echter behoorlijk onder de weersinvloeden geleden en was door blikseminslag zelfs afgebrokkeld.

Werkzaamheden
In augustus werd gestart met het herstel. Voegwerk werd hersteld, stalen trekbanden vervangen en verroeste klimijzers werden vernieuwd. Bovenop de schoorsteen is een bliksemafleiderinstallatie aangebracht. Door het behoud van de schoorsteen blijft de landelijk unieke verbondenheid van schoorsteen en bijbehorend gebouw bestaan.

Informatiepaneel 
Bij het complex aan de Kooilandsedijk is een informatiepaneel geplaatst waar de bezoeker wordt geïnformeerd over de vlasteelt in de Hoeksche Waard. Hierop leest u bijvoorbeeld dat de schoorsteen in verbinding stond met het ketelhuis, waar het water werd verhit. Dit warme water kwam in warmwaterbassins waarin de stengels van de vlasplanten te roten werden gelegd.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.