Kassenbouwers vechten boete aan

2

Vier bedrijven die de afgelopen jaren betrokken waren bij de bouw van kassen voor de glastuinbouw in de Kanaalzone willen dat de Raad van State de vreemdelingenboete, die ze onlangs kregen van de arbeidsinspectie ongedaan maakt.

De inspectie legde onder meer kassenbouwbedrijf Reefresh uit Strijen een boete van 8000 euro op omdat Bulgaarse glaszetter S. H. in 2009 – samen met 23 collega’s – meehielp bij de bouw van kassen aan de Smidsschorreweg in Westdorpe.

Behalve Reefresh kregen ook twee kassen- en glasleveranciers en de aannemer boetes van 8000 euro. Reefresh stapte naar de Raad van State omdat het bedrijf niet snapt waarom de inspectie boetes oplegt voor een Bulgaar die al sinds 2006 als zelfstandige glaszetter in Nederland werkt. Volgens de Vreemdelingenwet mogen Bulgaren en Roemenen als EU-burgers niet zonder tewerkstellingsvergunning werken. Polen en Hongaren mogen dat intussen wel. Een uitzondering geldt voor zelfstandigen die op eigen rekening werken. Maar dat deed de Bulgaar, volgens de inspectie, niet.

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

20120111-172557.jpg