#Inbraakpreventieweek in de Hoeksche Waard

4
Van 8 tot en met 12 oktober is het #Inbraakpreventieweek in de Hoeksche Waard.

De vijf gemeenten hebben de handen ineen geslagen om iets te doen tegen het stijgende aantal woninginbraken op het eiland. Ook de politie, woningcorporatie HW Wonen en een aantal bedrijven doet mee aan de Inbraakpreventieweek. In Strijen gaat maandagmiddag 8 oktober de zogenaamde witte-voeten-actie van start. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke gaat samen met de wijkagenten langs de deur om flyers in de vorm van een voet door de brievenbus te stoppen. Op de flyers staan allerlei handige tips over inbraakpreventie.

Preventie

De laatste jaren is een stijging te zien van het aantal inbraken in de Hoeksche Waard. Vooral in de dorpen bij de op- en afritten van de A29 is de stijging behoorlijk. Aanleiding voor de gemeenten om hier gezamenlijk aandacht aan te besteden. Een hele week lang worden er allerlei (ludieke) acties georganiseerd om bewoners zich bewust te laten worden van het belang van een goede inbraakpreventie. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven, en als de woning goed beveiligd is lopen ze meestal liever door. Er wordt aandacht besteed aan preventietips, tips tegen babbeltrucs en het belang van goed hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Ook worden bewoners op risicovol gedrag gewezen. Even de achterdeur open laten als je een boodschap doet, de laptop op tafel in het zicht, een slaapkamerraam wijd open en een ladder tegen de gevel. Het zijn allemaal dingen die ook in de landelijke Hoeksche Waard niet meer kunnen.

Acties

De politie houdt tijdens de Inbraakpreventieweek een controle- en informatieactie bij de op- en afritten van de A29. Ook gaan wijkagenten en gemeentemedewerkers met zogenaamde ’witte voetjes‘ op pad in verschillende dorpen. De witte voetjes worden neergelegd op plekken waar ook inbrekers hadden kunnen komen, om bewoners bewust te maken van het gemak waarmee inbrekers soms bij of in een woning kunnen komen.

› Hieronderaan diverse informatieve folders