Open Monumentendag in Strijen

120

STRIJEN – In het weekend van 8 en 9 september vindt de landelijke Open Monumentendag plaats. Op zaterdag 8 september openen ook in Strijen veel monumenten hun deuren en vinden er diverse activiteiten plaats. Dit jaar is het thema: In Europa.

Een van de Hoeksche Waardse verhalen gaat over de handels- en postroutes door Europa. Tijdens Open Monumentendag wordt een fietsroute hierover geopend: De Napoleonroute Hoeksche Waard. In deHoeksche Waard lopen wegen die vroeger deel uitmaakten van de Napoleonroutes. De oude postroute via Strijen-Sas en voormalig Pietershoek naar Heerjansdam was een ‘Route Départementale’. Fysieke herinneringen aan deze route bestaan nog: mijlpaaltjes staan, soms verstopt, langs deze bijzondere historische fietsroute! Iedereen is welkom bij de officiële opening van de fietsroute in buurgemeente Strijen. Deze vindt plaats om 09.30 uur bij Museum Land van Strijen (Kerkstraat 47,Strijen).

Verder kun je in Strijen het Museum Het Land van Strijen en het Knipscheerorgel in de gereformeerde kerk bezoeken. Aan de Buitendijk in Strijensas zijn het sluiscomplex en de lichtopstand te bekijken. Ook openen diverse kerken hun deuren, zoals de Sint-Lambertuskerk en de Nederlands Hervormde kerk in Cillaarshoek. En bij mooi weer is de luchtwachttoren in de Mariapolder ook geopend.