Houtkunstenaar Evert Peelen exposeert in de galerie van Ludiek

33

STRIJEN – In de jaren zeventig van de vorige eeuw volgde Evert de Academie voor Beeldende kunsten en Technische wetenschappen te Rotterdam. Kunstenaar zijn bleek helaas toen al een slecht betaalde baan en voor beleg op brood gaf hij les. Een andere passie van Evert was zeilen. Hij diplomeerde zich en besloot volledig voor zijn beroep te gaan varen. Daarnaast ontwierp en bouwde hij zeilsloepen en timmerde hij jachten in. Toen hij uiteindelijk op zeventigjarige leeftijd beroepsmatig met varen stopte, pensioneerde hij zichzelf opnieuw tot beeldend kunstenaar. Op dit moment werkt hij voornamelijk met hout, het materiaal dat hem enorm inspireert en waar hij heel veel ervaring mee heeft.

Evert Peelen bezig met zijn kunstwerken

Gedraaide schalen en vazen komen regelmatig in Everts werk voor. Deze staan voor de menselijke aan- of afwezigheid, eten en drinken, welvaart, rijkdom. Ook gedraaide peertjes o.a. in de veelzeggende kleuren rood, groen en wit  komen meerdere malen in zijn werk voor, evenals stoelen, ladders en trappen. Al deze voorwerpen hebben een symbolische betekenis. Everts werk vertelt een verhaal. Het is dan weer relativerend, humoristisch, dan weer confronterend.

‘Wabi Sabi’ blijft in Everts objecten een rol spelen. Zo is de gedraaide wereldbol bij ‘On top of the world’ niet perfect, mag zelfs niet perfect zijn. Alles kent zijn scheuren en zijn barsten. In Everts objecten zijn verder diverse terugkoppelingen naar zijn varen te zien b.v. in ‘Zeekoorts’, ‘Zeeslag’, ‘Houtje-Touwtje’ en ‘Made in Holland’.

Het werk van Evert is vanaf nu te zien in galerie Ludiek, Molenstraat 16 in Strijen.

Op vrijdagavond 5 april 19.00 uur is er een feestelijke opening met een hapje, een drankje, binnen een muzikale omlijsting.