Openstelling luchtwachttoren in de Mariapolder Strijensas op Open Monumentendag op zaterdag 10 september

20

Tijdens de openmonumentendag op zaterdag 10 september zullen de kazemat en luchtwachttoren in de Mariapolder van Strijensas geopend zijn.

De kazemat dateert uit 1937 en was bedoeld om de Moerdijkbruggen te verdedigen. De toren gebouwd in 1953 is één van de 276 luchtwachttorens die in de periode van de koude oorlog in Nederland gebouwd zijn als uitkijktoren om de Russische vliegtuigen te kunnen waarnemen. Van de 276 zijn er nog een paar over waaronder de prachtige toren in de Mariapolder van Strijensas.

Op deze dag zullen er gidsen van de oudheidkundige vereniging “Het Land van Strijen” aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven. Ook, het op ware grote nagebouwde richttoestel zal dan te gebruiken zijn om te ervaren wat het is om het luchtruim af te speuren. Ook kunt u dan genieten van het uitzicht over de polders van Strijen en het Brabantseland aan de overkant van het Hollandsdiep. De kazemat zal worden getoond door de vrijwilligers van Bunkerbehoud Dordrecht. Ook hier is veel te zien zoals het er in de oorlog moet hebben uitgezien. Dit alles kan alleen maar doorgaan bij goed weer.

Mocht u er naar toe gaan dan bent u hartelijk welkom tussen 10.00 en 17.00 uur als de vlag van Strijen op de toren wappert.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.