Voorstelling Grondproeven bij Boerderij Landzicht in Strijen voedt de dialoog over de toekomst van de akkerbouw

100

Op akkerbouwbedrijven in Friesland, Flevoland en Zuid-Holland is van 19 juni t/m 12 oktober dertig keer de locatievoorstelling Grondproeven te zien. Het publiek is welkom in een pop-up restaurant waar tussen de kuubkisten wordt gespeeld, gemusiceerd en gekookt. Theatergezelschap 5eKwartier schetst de transitie in de akkerbouw vanuit het perspectief van een familiebedrijf. Tijdens de voorstelling wordt een driegangendiner geserveerd met de groenten van de aangrenzende akkers in de hoofdrol.

Grondproeven is een muzikale voorstelling over de moed te veranderen, meebewegen met de natuur, diepe wortels en nieuwe uitdagingen. In de voorstelling strijden twee generaties akkerbouwers voor de toekomst van het familiebedrijf. Een jonge boerin wil zorgen voor een gezonde bodem door niet meer te spuiten. Terwijl de temperatuur stijgt en het steeds warmer wordt, vreest haar vader voor het mislukken van de oogst. Durft ze te vertrouwen op de kracht van de natuur?
Regisseur en vegetarisch chef-kok Titia Bouwmeester deed met haar artistieke team drie jaar onderzoek en ontwikkelde verschillende voorstellingen over dit thema. De zomer maakt het gezelschap een remake van de meest succesvolle voorstelling (Grondproeven deel 3) die op drie akkerbouwbedrijven verspreid over het land wordt gespeeld. De makers werken mee op akkerbouwbedrijven en spreken verschillende generaties akkerbouwers -zowel gangbare als biologische telers-. De theatertekst wordt gedestilleerd uit deze gesprekken. Bouwmeester: “Theater is een prachtige manier om de trots en dilemma’s van de telers invoelbaar te maken. Dat is hard nodig zeker nu het debat over de landbouw zo enorm gepolariseerd is.”

Centraal staat de vraag: Waarom schakelen akkerbouwers wel of niet om naar duurzame teelt? Bouwmeester: “Afgelopen decennia telen akkerbouwers steeds intensiever om zo veel mogelijk kilo’s van het land af te halen. Maar dit systeem is niet toekomstbestendig. Een groeiend aantal boeren zoekt naar manieren om te investeren in de bodem en zo bij te dragen aan de biodiversiteit.”

Met deze locatievoorstelling nodigt Bouwmeester de consument uit zich te verplaatsen in de dilemma’s van de telers. Want de consument bepaalt met zijn koopgedrag mede hoe en wat er in de toekomst geteeld wordt. Geïnspireerd door de voorstelling gaan boer en consument tijdens het eten het gesprek aan. Zo kan het publiek letterlijk kauwen op de dilemma’s van de boeren.

Het concept en regie van Grondproeven is in handen van Titia Bouwmeester, tekst door Danielle van Vree en muziek gecomponeerd door Ben van Bueren. Het spel wordt vertolkt door Anne Fé de Boer, Rogier Schippers en Danielle van Vree, spelregie is in handen van Dorien Folkers.

“Krachtige muzikale voorstelling die de verbondenheid tussen boeren en hun grond voelbaar maakt.” – bezoeker

‘We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de toekomst van ons voedsel, het verhaal van de boer is ook ons verhaal’, aldus Titia Bouwmeester.

Grondproeven speelt van 18 juni t/m 6 juli in Holwerd, 5 t/m 21 september in Almere en 27 sept t/m 12 oktober in Strijen in Hoeksche Waard. Kijk voor kaartverkoop op www.grondproeven.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.